Så samarbetar du med robotarna

Publicerad: 2023-03-22

En del jobb försvinner när robotar och artificiell intelligens, AI, kliver in på arbetsmarknaden. Men samtidigt uppstår också nya möjligheter, yrken och roller där vi samarbetar med dem. Här några tips och saker att fundera på för att säkra din jobbframtid.

Hitta rätt yrke

Alla kan ju inte jobba med teknik. Men i takt med utvecklingen behövs fler som skapar, utvecklar, underhåller och lär upp robotar och smarta it-system. Surfa in på vår sida om Data/it och få fördjupad information arbetsuppgifter, utbildningsvägar, lön för 11 olika yrken inom yrkesområdet.

11 olika yrken inom Data/it

Bli kollega med robotarna

Inom många yrken samarbetar vi redan med AI och robotar och mer lär det bli. Robotar kan helt ta över eller underlätta en del av arbetsmomenten inom det du jobbar med. För att vara en bra kollega kan det vara bra kunna manövrera och ta hand om roboten eller AI -systemet, men även att lägga krut på det andra du får mer tid över för. Att som butikspersonal plocka upp, planera och beställa varor till butiken och hjälpa kunderna i stället för att sitta i kassan. Eller att som HR-anställd administrera och planera en riktigt bra konferensdag istället för att arbeta med kontorspersonalens semesteransökningar när ett nytt AI-system sköter det.

Så ser jobbchanserna ser ut inom 21 olika yrkesområden

Odla din kreativitet

Robotar och AI-system processar ofantliga mängder information och löser problem snabbt – inom vissa ramar – ännu så länge. De är på gång men lika långt har robotarna inte kommit när det gäller att tänka utanför boxen, associera fritt och hitta innovativa lösningar. Att vara kreativ blir alltmer värdefullt. Kreativitet kan också handla om förmågan att argumentera, förhandla, övertyga, leda och fatta beslut. Ett annat sätt att vara påhittig kan vara hur du använder den nya tekniken som verktyg i ditt jobb. Spana in om några kreativa yrken passar dig med vår intresseguide.

Starta intresseguiden

Var mänsklig

Robotar kan i dag serva oss, utbilda oss och kommunicera med oss till den grad att apparaten kan kännas som en riktig kompis av kött och blod. Men de är ännu så länge inte ikapp med det forskarna kallar social intelligens. De behärskar inte empati, har svårt att läsa av sociala situationer och har begränsningar i att interagera. Få vill nog bikta sig hos en präst som är robot eller prata ut om sitt barns diagnos,få råd inför separationen av en robot, eller bara vårdas av en undersköterskemaskin.

Läs på om yrken i Hitta yrken

Lär dig hela livet

Det blir svårare att bara stanna vid kunskapen du fick när du utbildade dig till ett yrke. För att inte hamna på efterkälken och kunna vara efterfrågad på arbetsmarknaden över tid menar experter att det krävs ett livslångt lärande. Våra förmågor och kompetens är som de är, AI:s förmågor utvecklas hela tiden. Då gäller det att också som människa uppdatera och utbilda sig för att hänga med.

Lär känna robotarna

Vill du undvika att bli bortautomatiserad gäller det att hitta utmanarens styrkor och svagheter. Det finns fler och fler områden där robotarna är snabbare, effektivare och billigare än människor. Men det finns också områden där de går bet och som istället kan vara din jobböppning . Automatisering skapar också nya roller och arbetsuppgifter. Det kan visa sig att tekniken både kan ta över dina uppgifter och bli din kollega. Läs på och lär dig mer om robotar och AI. Eller testa att få svar på dina jobbsökarfrågor med vår chatbott på arbetsförmedlingen.se