Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Från Afghanistan till ett jobb i Sverige

  Publicerad: 2020-11-09

  Från Afghanistan till ett jobb i Sverige

  När Kahwar Ahmadi flydde krigets Afghanistan hade hon inte gått en enda dag i skola, men efter bara två år i Sverige har hon fått jobb. Nyckeln var Etableringslyftet, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och tre kommuner i Stockholmsområdet.

 • Så kan yrkessvenska hjälpa dig

  Publicerad: 2020-10-08

  Så kan yrkessvenska hjälpa dig

  Vet du vilket yrke du vill jobba med men behöver förbättra din svenska? Då kan vårt webbinarie om yrkessvenska som sänds den 15:e oktober vara något för dig. Då får du vet mer om hur du kan få stöd med språket.

 • Praktik ledde Elias till jobb som styckare

  Publicerad: 2020-10-08

  Praktik ledde Elias till jobb som styckare

  En praktik i Arbetsförmedlingens regi ledde till jobb som styckare. Nu är han en given kraft som servar kunderna i charkdisken på City Gross i Linköping. – Jag har lärt mig massor om kött och matlagning, säger Elias Almohsen, som kom från Irak 2015.

 • Gå en utbildning med aktivitetsstöd

  Publicerad: 2020-10-07

  Gå en utbildning med aktivitetsstöd

  Behöver du utbilda dig för att öka dina chanser att få ett jobb? Då kan du ha möjlighet att studera med aktivitetsstöd på till exempel komvux eller folkhögskola.

 • Arbetsmarknadsutbildning gav Tara bussjobb direkt

  Publicerad: 2020-10-05

  Arbetsmarknadsutbildning gav Tara bussjobb direkt

  När Tara sitter bakom ratten, hälsar på och småsnackar med passagerarna är hon på rätt plats i arbetslivet. Då hon väl hade bestämt sig gick det ganska fort att utbilda sig och börja som busschaufför tack vare en arbetsmarknadsutbildning och ett samarbete mellan Nobina och Arbetsförmedlingen.

 • Snabbspår för jobb åt nyanlända agronomer

  Publicerad: 2020-09-08

  Snabbspår för jobb åt nyanlända agronomer

  Arbetsförmedlingen och SLU genomför en vidareutbildning för agronomer och hortonomer födda utomlands med examen från sitt hemland. Nu har den första kullen med studenter precis gått ut på praktik. – Jag är så glad över den här möjligheten, säger Mona Akki, agronom från Syrien.

 • Snabbspår för ingenjörjobb i batterifabrik

  Publicerad: 2020-08-27

  Snabbspår för ingenjörjobb i batterifabrik

  Arbetsförmedlingen och företaget Northvolt fortsätter samarbetet med rekryteringen till batterifabriken som byggs i Skellefteå. Drygt 3 000 personer ska anställas fram till 2025. – Tillsammans med arbetsgivaren och Luleå tekniska universitet erbjuder vi nu snabbspår för utrikesfödda ingenjörer i form av arbetsmarknadsutbildningar, säger Michael Persson, projektledare på Arbetsförmedlingen.

 • Ny som arbetssökande - kickstarta med digital kurs

  Publicerad: 2020-06-11

  Ny som arbetssökande - kickstarta med digital kurs

  Är du ny som arbetssökande? Då kan en ny kurs på arbetsformedlingenplay.se hjälpa dig att kicka igång jobbsökandet. – I den här kursen får du koll på alla bitar du behöver, till exempel var du hittar lediga jobb och hur du aktivitetsrapporterar, säger Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Charlotte Lindman.

 • Inget jobb nu - men studier eller arbete inom 90 dagar?

  Publicerad: 2020-05-28

  Inget jobb nu - men studier eller arbete inom 90 dagar?

  Om du har jobb eller studier inom tre månader men är arbetslös just nu, kan du skriva in dig hos oss. Som inskriven kan du sedan söka a-kassa och få stöttning i att hitta en tillfällig anställning eller ett sommarjobb. Du genomför alla dina jobbsökaraktiviteter digitalt, på egen hand och kontaktar oss vid behov.

 • Så fick Cliff fast jobb som 62-åring

  Publicerad: 2020-05-22

  Så fick Cliff fast jobb som 62-åring

  Cliff Flodell hade tappat hoppet om att kunna jobba igen efter en fallolycka. Men så fick han möjlighet att arbetsträna via Arbetsförmedlingen. Det ledde till att han som 62-åring fick fast jobb som fastighetsskötare. – Det känns fantastiskt, säger han.

 • Nu kan du skriva ut dig själv

  Publicerad: 2020-03-26

  Nu kan du skriva ut dig själv

  Är du inte arbetslös längre? Nu finns en ny digital tjänst som gör det enkelt att själv skriva ut sig.

 • Snabbspår gav Eman jobb

  Publicerad: 2020-02-12

  Snabbspår gav Eman jobb

  Eman Deeb kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Med sig hade hon en universitetsexamen och sex års erfarenhet som gymnasielärare. Genom Arbetsförmedlingen fick hon plats på ett så kallat snabbspår för arabisktalande lärare. – Snabbspåret ledde till jobb som lärarassistent, säger hon.

 • Från arbetslös till jobb på tre månader

  Publicerad: 2020-02-11

  Från arbetslös till jobb på tre månader

  Simon Ghebremichael kom som 17-åring till Sverige under flyktingvågen 2015. Nu jobbar han på McDonalds tack vare en arbetsmarknadsutbildning som kombinerats med språkundervisning och praktik. – Vi vill spegla samhället, så för oss är det naturligt med mångfald bland medarbetarna, säger Ulrika Andrén, som driver fem McDonaldsrestauranger.

 • Hanis extratjänst blev vårdjobb

  Publicerad: 2020-01-30

  Hanis extratjänst blev vårdjobb

  Har du varit utan jobb en längre tid eller är ny i Sverige? Då kan extratjänst vara något för dig. För Hani Ali Ibrahim innebar det att hon efter två år på ett äldreboende nu får jobba vidare där. – Jag trivs jättebra och har lärt mig mycket svenska, säger hon.

 • Robothandskar vägen till jobb för Joakim

  Publicerad: 2019-11-28

  Robothandskar vägen till jobb för Joakim

  Joakim Ekelunds drömmar om att jobba som snickare grusades när han diagnosticerades med en nervsjukdom som gjorde att han inte kunde använda sina händer.  Tack vare ett par robothandskar som Arbetsförmedlingen gett honom kan han nu arbetsträna på en bilverkstad.