Tips, inspiration och nyheter

Här får du tips och nyheter som kan ge dig värdefull inspiration när du
söker jobb. Du kan välja att läsa, lyssna eller att titta på våra tips.

 • Nu är det enklare att hitta rätt arbetsmarknadsutbildning

  Publicerad: 2021-01-07

  Nu är det enklare att hitta rätt arbetsmarknadsutbildning

  För dig som är intresserad arbetsmarknadsutbildningar finns nu uppdaterade menyer som gör det enklare att filtrera dina sökningar i aktivitetskalendern.

 • Utbildning centralt för vägen till jobb

  Publicerad: 2020-12-22

  Utbildning centralt för vägen till jobb

  Arbetslösheten kommer att vara hög även under de kommande två åren och jobben förändras. Det gör att utbildning blir en stor och en viktig pusselbit för att få ett jobb.

 • Tjänsten Flytta hjälper dig som ska flytta till Sverige för att arbeta

  Publicerad: 2020-12-17

  Tjänsten Flytta hjälper dig som ska flytta till Sverige för att arbeta

  Du som funderar på att flytta till Sverige för att arbeta kan besöka en ny tjänst, Flytta, där du får en personlig guide och lättillgänglig information om hur det svenska samhället fungerar.

 • Snabb utbildning gav Ahmad och Yousef jobb som bagare

  Publicerad: 2020-12-17

  Snabb utbildning gav Ahmad och Yousef jobb som bagare

  Arbetsmarknaden är i stort behov av bagare och konditorer. Två personer som är helt nybakade i sina yrken är Yousef och Ahmad, som fick jobb tack vare en utbildning som Arbetsförmedlingen och Ica Maxi i Linköping knådat ihop.

 • Framtidsyrken att plugga till

  Publicerad: 2020-12-14

  Framtidsyrken att plugga till

  Just nu har vissa branscher lite extra tufft men hur är det om fem år? Planera din framtid och vad du ska plugga. Tipset är att välj utbildningen efter var jobben finns.

 • Därför är det här framtidens hetaste yrken

  Publicerad: 2020-12-07

  Därför är det här framtidens hetaste yrken

  Vill du ha ett framtidsyrke? Då ska du sikta på de här branscherna enligt experten. – Att just de här jobben är hetast beror på förändringar i befolkningen och hur världen utvecklas, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

 • Så ser framtidsutsikterna ut för ungas drömyrken

  Publicerad: 2020-11-25

  Så ser framtidsutsikterna ut för ungas drömyrken

  Ingenjör, läkare och psykolog, toppar listan på yrken som du mellan 15 och 24 år helst vill ha, visar en ny undersökning. Men är de populäraste jobben något att satsa på? Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen ger svar.

 • Sök jobb i växande Kriminalvård

  Publicerad: 2020-10-27

  Sök jobb i växande Kriminalvård

  Kriminalvården växer och kommer årligen att behöva rekrytera över 4 000 medarbetare inklusive semestervikarier. Framförallt är det kriminalvårdare som ska anställas. Myndigheten söker personer med varierande bakgrund, kön och i olika åldrar.

 • Provkör som ingenjör och få månadslön

  Publicerad: 2020-10-08

  Provkör som ingenjör och få månadslön

  Vill du lösa framtidens samhällsutmaningar? Gillar du teknik? Då är det kanske ingenjör du ska bli. Sök Tekniksprånget och testa livet som ingenjör under fyra månader och få betalt.

 • Här är framtidens jobb – heta yrken nu och fem år framåt

  Publicerad: 2020-09-16

  Här är framtidens jobb – heta yrken nu och fem år framåt

  Vill du maximera dina chanser att få jobb de närmaste åren? Här är yrkena där det kommer att vara störst brist på arbetskraft i framtiden.

 • E-handeln skapar många nya jobb

  Publicerad: 2020-06-25

  E-handeln skapar många nya jobb

  Jobbmöjligheterna ökar i den allt mer digitaliserade handeln. – Både dagligvaruhandeln och e-handeln ökar och behöver rekrytera personal säger Mats Johansson, vd för Handelsrådet.

 • Bedömning: Över 600 000 arbetslösa 2021

  Publicerad: 2020-06-16

  Bedömning: Över 600 000 arbetslösa 2021

  Arbetslösheten fortsätter att öka under 2020 och 2021, och i början av nästa år kommer över 600 000 personer vara inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det bedömer myndigheten i sin senaste utsikt över den svenska arbetsmarknaden.

 • Här finns jobben i krisen – 20 hetaste yrkena just nu

  Publicerad: 2020-05-15

  Här finns jobben i krisen – 20 hetaste yrkena just nu

  Uppdaterad: 10 november 2020 Coronapandemin har slagit hårt mot många jobb i Sverige, och arbetslösheten är nu högre än på många år. Men det finns faktiskt branscher som även nu är i stort behov av att anställa.

 • Utbilda dig genom krisen

  Publicerad: 2020-05-14

  Utbilda dig genom krisen

  Från flyg till bygg, restaurang till sjukvård eller gymnasiet till arbete i skogen? Det finns hundratals utbildningar för dig som väljer att utbilda dig genom krisen. Här berättar Myndigheten för Yrkeshögskolan och Arbetsförmedlingen mer om snabba utbildningsvägar till jobb.

 • Vill du också bli en hjälte i vården?

  Publicerad: 2020-04-23

  Vill du också bli en hjälte i vården?

  Just nu hyllas vårdpersonal för arbetet de utför i frontlinjen mot Covid 19. Om du vill bli en av dem kan det vara bra att veta att steget inte behöver vara så långt. Det finns snabba vägar till jobb om du utbildar dig till vårdbiträde eller undersköterska. Dessutom finns det bra utvecklingsmöjligheter och goda framtidsutsikter för dig som väljer att jobba inom vården.

 • Här är de hetaste yrkena 2025

  Publicerad: 2020-02-19

  Här är de hetaste yrkena 2025

  Barnmorskor, sjuksköterskor, läkare, ingenjörer, it-specialister, elektriker, kockar och snickare. Det är några av yrkena där det råder brist på arbetskraft och som kommer vara eftertraktade också om fem år. Det visar Arbetsförmedlingens uppdaterade prognoser för över 200 yrken.

 • Så samsas du med robotarna

  Publicerad: 2020-01-30

  Så samsas du med robotarna

  Många jobb försvinner när robotar och artificiell intelligens, AI, kliver in på arbetsmarknaden. Men samtidigt uppstår också nya möjligheter, yrken och roller. Här några tips på hur du kan hänga med i utvecklingen.

 • Validering gav Hamida jobb som elektriker

  Publicerad: 2020-01-07

  Validering gav Hamida jobb som elektriker

  Hamida fick möjlighet att validera sina yrkeskunskaper från hemlandet. Därmed öppnades dörren till en anställning som elektriker.

 • Tusentals jobb på batterifabrik

  Publicerad: 2019-12-13

  Tusentals jobb på batterifabrik

  Arbetsförmedlingen och företaget Northvolt fortsätter samarbetet med rekryteringen till batterifabriken som byggs i Skellefteå. Drygt 2 500 personer ska anställas fram till 2025. – Vi arbetar nu med arbetsgivaren, regionen och kommunen för att ta fram passande yrkesutbildningar, säger Michael Persson, projektledare på Arbetsförmedlingen.

 • Ljus framtid för vindkraftsjobb

  Publicerad: 2019-11-15

  Ljus framtid för vindkraftsjobb

  Det snurrar på friskt för vindkraftssatsningarna i Sverige. Det innebär också många jobb. Fredrik Dolff, ansvarig för näringslivsutveckling inom Nätverket för Vindbruk på Energimyndigheten berättar här mer om branschen, möjligheterna och jobben.