Dags att söka juljobb 2023

Publicerad: 2023-11-08

Julhandeln och julbordens tid nämar sig! När arbetsgivarna söker personal för att klara kommersen och semesterledigheterna ökar jobbchanserna. Att jobba under denna period kan ge så mycket mer än extra pengar - även meriter, kontakter eller vara vägen in i en längre anställning. Här några tips som kan hjälpa dig få jobb.

Kartlägg var jobben finns

Fundera igenom var du kan hitta jobben. Kolla platsbanken, jobbsajter eller bland släkt och vänner. Man kan ju också tänka i banor av vad som behövs kring jul. Det ska inte bara säljas, paketeras och skickas klappar i handeln eller ätas julbord på hotell och restauranger. Många ska också vara lediga inte minst inom vården. Lager, lastbilar och budfirmor ska se till att alla paket når rätt adress.

Platsbanken

Gör dig synlig

Tala om i sociala medier att du är ute efter jobb i jul. Det finns flera jobbforum på Facebook du kan gå med i och publicera ett inlägg om dig själv och vad du är ute efter, eller kanske hitta utlysta juljobb. Om det känns rätt att göra, kanske du har något udda sätt att presentera dig på. Julrim eller en bild med julkänsla?

Läs på om att söka jobb i sociala medier

Kortsiktigt eller långsiktigt jobb

Fundera över vilket behov du har. Studerar du kanske det passar bra med ett jobb där du kan hoppa in på helger och lov framöver. Kanske siktar du på något som kan bli permanent. Fiska efter möjligheterna till fortsättning när du läser på om och är i kontakt med arbetsgivaren.

Läs våra tips om hur du kan förlänga ett vikariat

Kom igång

Det är alltid bra att vara förberedd med grundläggande cv och personligt brev. Har du funderingar på hur du ska formulera dig så finns gott om tips att få på vår webbsida skriva cv. Generellt kan man säga att det är bättre att fokusera på vad just arbetsgivaren du vänder dig till kan vara intresserad av i ansökan, snarare än köra iväg samma standardmejl till flera.

Skriva cv

Spontanansökningar

Inte alla annonserar efter personal, det finns många dolda jobb. Spontbesök där du hälsar på och presenterar sig, lämnar över cv och ett personligt brev, kan löna sig. Du kan till exempel hälsa på hos affärerna som intresserar dig i ett köpcentrum. Även om du inte får jobb på en gång har arbetsgivaren fått en bild av dig och lyfta luren när en lucka behöver fyllas. Eller kanske du kan få inspriation genom vårt poddavsnitt om dolda jobb.

Jobbpodden: Lär dig hitta de dolda jobben

Ge inte upp

Inte alla arbetsgivare vet exakt hur många de behöver anställa för att klara julen. Det finns också dem som ser behovet i sista stund. Även om du fått nobben efter flera försök, kan det uppstå öppningar om du är ihärdig. Mejla en extra ansökan, ring ett extra samtal eller hälsa på hos en arbetsgivare.