Sista minuten-tips för att söka till högskolan
Är du sugen på att söka till högskolan men kan inte bestämma dig för vad du ska plugga? Vi bad Arbetsförmedlingens studie- och yrkesvägledare Sara Alexandersson om några tips innan anmälan till högskolan stänger 16 oktober.

Den här tiden på året är det många som sitter med pannan i djupa veck och väger för och emot när det gäller olika kurser och program på högskolan. Vad vill jag utbilda mig till för yrke? Ska jag följa mina intressen eller yrkesprognoserna? Ska jag läsa kurser eller program? Frågorna tycks bara bli fler ju mer man funderar - och inte blir det lättare av att sista ansökningsdagen närmar sig med stormsteg.
Här söker du till högskola och universitet
Sara Sundström är studie- och yrkesvägledare på Arbetsförmedlingen och har stor erfarenhet av att ge stöd och tips till arbetssökande som funderar på vad de vill eller, med tanke på jobbchanserna, vore smart att plugga. Vi bad henne om några värdefulla sista minuten-tips till alla som just nu sitter i valet och kvalet när det gäller att välja utbildning på högskolan.
Jag tycker att du ska följa dina drömmar och intressen när du väljer. Men jag tycker också att det är viktigt att titta på prognoserna. Står du och väger mellan två utbildningar så tycker jag framtidsprognoser kan vara en avgörande faktor vilken man ska välja, säger Sara Sundström.
Var hittar jag information om utbildningar?
– Det finns information om utbildningar på så många ställen. Men just nu när det strax är dags att välja till högskola och universitet så tycker jag Studera.nu med information om alla kurser och program på högskolenivå i Sverige är högaktuell. Där kan man även få information om exempelvis högskoleprov, studentliv och särskilda råd för den som har en funktionsnedsättning. Även Antagning.se är viktig för där söker du utbildningarna.
Har Arbetsförmedlingen tester som kan hjälpa mig att välja
– Absolut! Vi har en Intresseguide och Hitta yrken som kan ge dig förslag på olika yrken. Där kan du även läsa mer om olika yrken; vad de innebär och framtidsprognoser.
Webbinarium: Mer tips till dig som ska söka till högskolan
Har du tips på utbildningar som ger bra jobbchanser?
– Lärare, läkare, sjuksköterska, både grund och specialistutbildad, civilingenjör, systemutvecklare är några exempel.
Vad är största skillnaden mellan högskolan och gymnasiet?
– Ännu mer självständighet i högskolan.
Bör jag läsa kurser eller program?
– Valfritt. Vet du vad du vill och de finns ett program så är det enkelt att köra på det. Kurser är ju ett perfekt sätt att komma in på högskolan om du vill börja läsa men inte har målbilden helt klar för dig.
Något mer att säga till dem som ska välja utbildning?
– Stort lycka till med dina studier om du har för avsikt att börja läsa! Det är fantastiskt kul att läsa på högskola och att få göra det tillsammans med massa nya människor från olika ställen som är intresserad av samma sak som dig.
– Om du är tveksam inför vanliga högskolestudier och vill läsa en mer yrkesinriktad utbildning? Då kan yrkeshögskolan vara en väg för dig. Nio av tio deltagare får jobb efter utbildningen. Sista datum för dessa utbildningar varierar från skola till skola så kontakta alltid skolan för att kontrollera aktuellt datum.