Så kan du bli kvar efter vikariatet

Publicerad: 2023-05-30

Du vikarierar eller hoppar in ibland och hoppas på en förlängning. Här har du tipsen som hjälper dig att göra jobbsituationen mer stabil.

Sök de rätta jobben

Glassförsäljning tar oftast slut efter sommaren. Spana in året-runt branscher och företag i dina trakter som går bra eller där det väntas expansion. Identifiera de rätta jobben att söka. Ta hjälp av Arbetsförmedlingens prognoser som visar framtidsutsikterna för olika yrken med hjälp av verktyget

Hitta yrkesprognoser

Prova nya saker

Var inte rädd för att prova något nytt. Det kan uppskattas att du räcker upp handen och kan rycka in då oplanerade inhopp behövs. Arbetsgivaren ser att du är flexibel och ansvarstagande.

Kom med fräscha idéer

Sök en lösning på ett problem eller för fram en idé som förenklar ett arbetsmoment du kan presentera för chefen. En konkret idé som innebär förbättringar uppskattas av de flesta arbetsgivare samtidigt som de ser att du är innovativ och har idéer.

Håll kontakt

Sommaren är semestertider då viktiga nyckelpersoner kan vara borta. Försök att hålla kontakten med den som har rollen att förlänga din tjänst så att du inte blir bortglömd. Det kan bli fel om du stör för mycket under ledigheten men ett mejl som påminner om vad ni pratat om kan göra skillnad.

Var tydlig tidigt

När du lyckats närma dig ett jobb är det bra att i ett tidigt skede berätta att du är öppen för en fortsättning efter att anställningen upphör. Redan i din jobbansökan och i arbetsintervjun är det bra att vara tydlig. Det är också en fördel om du kan vara specifik och i detalj ange i vilken omfattning och vilka tider och perioder du kan jobba i höst. 

Så skriver du en jobbansökan

Förbered dig inför jobbintervjun

Ha helikopterperspektiv

Även om din avdelning saknar luckor till hösten kan det vara poäng att ha lite helikopterperspektiv och hålla koll på om andra delar behöver personal. Genom att ha kontakt med chefer och kollegor vid andra avdelningar kan du få information om öppningar samtidigt som du blir ett bekant ansikte för dem.

Gör dig oumbärlig

Bli bäst på det du gör och lyft blicken för att se om du kan hjälpa till även med andra arbetsuppgifter. Samla på dig kunskap och lär dig dina arbetsuppgifter så bra att det blir svårt för arbetsgivare att klara sig utan dig. Det är såklart bra om dina kollegor och kanske arbetsledare kan vittna om det.

Ha koll på dina rättigheter

Om du får ett vikariat eller sommarjobb, se till att du får schyssta villkor. Både TCO och LO har speciella sommarjobbsexperter som du kan rådfråga om allt från lön till anställningsavtal. Det kan vara bra att vara påläst om du vill försöka förlänga din anställning till efter sommaren.

Fler råd och tips när du är ny på jobbet

Ha en plan B... och C

Även om du kämpar på med att bli kvar på ditt sommarjobb eller vikariat är det alltid bra att säkra upp genom att söka andra jobb parallellt. Då kan du ha ett alternativ om din tjänst trots allt inte blir förlängd. För att underlätta kan du automatisera ditt jobbsökande om du klickar på "Bevaka" när du gör en sökning i Platsbanken . Då får du nya lediga jobb via mejl, upp till en gång om dagen. Du kan också gardera dig med att hitta en utbildning som kan föra dig framåt i höst.

Sök lediga jobb i Platsbanken

Olika utibildningsvägar