Vilken lön är rimlig för en 16-åring? Hur länge får man arbeta på kvällarna, ska man ha lön under provanställning och vad är egentligen ett anställningsbevis? På lo.se/kollpåjobbet hittar du svar på vanliga frågor om arbetslivet. Allt du behöver för att få koll på läget.

Just nu är det många unga som laddar upp för sitt kanske första möte med arbetslivet. Antingen är man kanske på väg till ett sommarjobb eller också tar man klivet ut på arbetsmarknaden efter avslutade studier. Oavsett vilket, är det himla stort och man känner säkert lika mycket pepp som pirr inför det som väntar.
Tips och råd på webben
För att erbjuda alla sommarjobbare, nya på jobbet, föräldrar, arbetsgivare och andra intresserade, information om vilka regler som gäller vid anställning erbjuder LO råd och stöd. På lo.se/kollpåjobbet har man samlat allt som behövs för att få just koll på jobbet. Det kan handla om allt ifrån frågor om lön, arbetstider och semester till anställningsformer, försäkringar och kollektivavtal. Här får man bland annat svar på de vanligaste frågorna, checklista inför nytt jobb, tips inför första arbetsdagen och vad man bör göra om det skulle dyka upp problem.
Här får du koll på vad som gäller på jobbetv (kollpajobbet.lo.se)
Lönefrågor vanligt
– De vanligaste frågorna handlar om lönenivåer och arbetstider. Glädjande nog är det även många arbetsgivare som vill göra rätt för sig och ringer och frågar om vilken lön de bör ge sina sommarjobbare och vilka arbetstidsregler som gäller, säger Elsa Alm, ungsekreterare på LO.
Att tänka på är att lönenivåerna skiljer sig åt mellan olika branscher och vilken ålder du har.
Viktigt med anställningsbevis
– En av de viktiga sakerna att tänka på när du får ett nytt jobb, är att du får ett anställningsbevis. Där ska det stå vad du har för typ av anställning, vilka tider du jobbar, vad du ska göra, vilken lön du ska ha och så vidare. Kolla också om arbetsplatsen har ett kollektivavtal. Då finns tydliga regler för vad som gäller kring lönenivåer, övertidsersättning, obekväm arbetstid och olika försäkringar som gäller. Om det inte finns kollektivavtal har man inte tryggheten i de reglerna att luta sig mot, säger Elsa Alm.
Det finns arbetsgivare som kräver att unga provjobbar utan lön en tid innan de anställs.
– Då ska man tacka nej! Man har alltid rätt att få betalt för den tid man jobbar.
Checklista om du är ny på jobbet
- Anställningsbevis. Be om att få ett anställningsbevis innan du börjar jobba så du vet vad som gäller.
- Gratisjobb. Gå inte med på att provjobba utan lön.
- Kollektivavtal. Kolla om arbetsplatsen har kollektivavtal.
- Arbetsbetyg. Begär ett arbetsbetyg när arbetet är klart.
- Semester. Kontrollera din lönespecifiktaiton om semesterersättningen är inbakad i lönen eller betalas ut separat.
- Rast. Efter fem timmar har du rätt till rast. Den ingår inte i arbetstiden.
- Skattejämkning – Se till att du betalar rätt skatt. Om du tjänar under 22 208 kr/år (2023) behöver du inte betala någon skatt alls.
- Under 18 år? Ta reda på vilka regler som gäller för dig.
- Jobba aldrig ”svart”, ingen vinner på det.