Vill du lösa framtidens samhällsutmaningar? Gillar du kreativ problemlösning? Då är det kanske ingenjör du ska bli. För Andy Polo Ishimwe blev Tekniksprånget – fyra månaders betald praktik på SSAB – en bekräftelse på att det var rätt för honom. Nu är det möjligt att söka till höstens omgång av Tekniksprånget.

Andy var ganska trött på att plugga och tänkte sig någon sorts sabbatsår efter teknikprogrammet på Nyköpings gymnasium. Att han skulle jobba var klart, men han anade knappast att han skulle arbeta med ingenjörer på SSAB i Oxelösund.

– De flesta väljer ju mer typiska ungdomsjobb efter gymnasiet men när den här chansen med Tekniksprånget dök upp fick jag möjlighet att prova på ett ingenjörsyrke utan att ha en högskoleutbildning, säger han.
200 arbetsgivare medverkar
Det nationella praktikprogrammet Tekniksprånget drivs av Kungliga ingenjörsvetenskaps akademien (IVA) på uppdrag av regeringen för att öka intresset för ingenjörsyrket. Genom det får personer under 21 år som gått naturvetenskapligt eller tekniskt program på gymnasiet praktisera på en kvalificerad ingenjörsarbetsplats.
– Vi har i dag över 200 medverkande arbetsgivare som erbjuder praktik i Sveriges samtliga regioner, säger Helena Gyrulf, verksamhetschef för Tekniksprånget. De arbetsgivare som deltar håller på med alla tänkbara aspekter av ingenjörsyrket; allt från digitalisering hos kommuner som Skellefteå eller Södertälje, till produktutveckling på bjässar som Volvo och SSAB. Bredden i vad som går att göra som ingenjör går verkligen inte att överdriva.
Processutveckling
Andy har praktiserat i fyra månader på SSAB och har varit med i många intressanta sammanhang. Han har bland annat jobbat med processutveckling.
– Jag har suttit med utvecklare och vi ser om det finns bitar i tillverkningsprocessen som vi kan förbättra.
Utöver det har han även jobbat inom produktutveckling med metallåtervinning i fokus.
– Vi utvecklar delar som används till maskiner inom metallåtervinning och jag har tillfört ritningar och suttit med i diskussioner om hur man kan förbättra olika tekniska delar till olika stålkvarnar, säger han.
Från idé till produkt
På gymnasiet läste Andy teknik med inriktning på design och produktutveckling. Under Tekniksprånget har det klarnat ännu mer att han är på rätt spår.
– Jag gillar att se saker att gå från idé till färdig produkt. Det är jättebra att man får lön men pengarna har inte varit drivkraften, jag har fått vara med om så mycket och göra så spännande saker, byggt på mitt cv med erfarenhet och fått kontakter.
Fick även sommarjobb
Och Andys jobbframtid börjar få en tydlig riktning. På SSAB har han lärt känna många och tack vare sina nya kontakter har han fått sommarjobb på företagets labb.
– Även om Tekniksprånget tar slut nu så blir det en fortsättning i sommar. Efter det siktar jag på att bli högskoleingenjör inom design och produktutveckling. Tekniksprånget har stärkt det intresset, säger Andy.
Alla inblandade vinner på Tekniksprånget, menar Helena Gyrulf:
– Arbetsgivarna får möjlighet att visa sina verksamheter för ungdomar och bidra till att stärka tillgången till kompetens på sikt. Ungdomarna får värdefull arbetslivserfarenhet, ökat intresse för yrket och dessutom värdefulla kontakter och referenser. Åtta av tio praktikanter går vidare till ingenjörsstudier, säger hon.
Nu kan du söka till Tekniksprånget
Mellan 16 april och 6 maj är det möjligt att söka till höstens omgång av Tekniksprånget. Praktiken som pågår i fyra månader börjar i augusti och september 2023. Men det finns också möjlighet att komma överens med sin arbetsgivare om när praktiken startar.
Sedan starten hösten 2012 har cirka 25 000 ungdomar sökt en praktikplats och 5 500 har antagits för praktik. Hälften av dem som har genomfört praktiken är unga kvinnor. Åtta av tio praktikanter går vidare till ingenjörsstudier.