Nytt år och nya tag i jobbsökandet! Trots tuffare tider med lågkonjuktur finns ändå många vägar till jobb. Hur möjligheterna ser ut kan variera mellan olika delar av landet och mellan branscher. Så det gäller att inte tappa hoppet utan kanske tänka i nya banor. Varför inte testa en kortare utbildning eller leta jobb i en ny bransch? Här är några tips som kan hjälpa dig.

Bli en hejare på Platsbanken
Platsbanken är Sveriges största jobbsajt och den utvecklas hela tiden med nya funktioner och tjänster. Kanske kan du hitta ett bättre och effektivare och bättre sätt att söka efter rätt annons. Här är 7 tips som ökar dina jobbchanser.
Kolla vilka yrken som har framtiden för sig
Är jobbet du vill satsa på något som håller i längden? Eller finns det många lediga platser inom yrket som intresserar dig. I Hitta yrkesprognoser kan du se hur framtidsutsikterna ser ut för olika yrken för ett eller fem år framåt i tiden. Du kan se vilken lön som gäller för yrket som intresserar dig och läsa om vilka arbetsuppgifter ingår och få reda på vilka utbildningsvägar som finns.
Hitta jobb i norra Sverige
Flera stora företag etablerar sig i norra Sverige och trots lågknjunkturen kommer det att vara stor efterfrågan på arbetskraft i Norrbotten och Västerbotten. Kanske ditt framtida jobb finnas här. Surfa in på vår sida om jobben i norr, där kan du både söka jobb och få mer information. När du ska på en jobbintervju kan du få bidrag för rese- och boendekostnader om du uppfyller vissa krav.
Ha koll på din tillvaro som arbetssökande
Har du nyligen skrivit in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen? Kolla här för att få koll på vad som gäller och hur det fungerar när du är arbetssökande så blir det lättare för dig att få överblick på tillvaron när du söker jobb. Du vet väl att det är väldigt mycket av ditt jobbsökande du kan sköta på egen hand till exempel i din mobil. Här är nio saker du kan göra i mobilen.
Sök jobb i sociala medier
Bli en aktiv jobbsökande i sociala medier. Se ett webbinar som riktar sig till dig som har ett konto på Linkedin men vill veta mer om hur du kan använda det när du söker jobb. Eller surfa in på våra sidor om hur du söker jobb med sociala medier.
Missa inte söka till utbildningar
Att vidareutbilda sig eller studera för jobb i en ny bransch är en väg att för att bli attraktiv på arbetsmarknaden. Om det ändå går trögt att hitta jobb kan studier vara bästa sättet att övervintra lågkonjunkturen. Då kan du komma ut stärkt på arbetsmarknaden när det vänder. Kolla här vilka utbildningsvägar som finns till olika yrken och ta reda på sista ansökningsdatum för olika utbildningar som kan intressera dig så att du inte missar dem.
Konkretisera: Lägg upp en plan
Kanske känns det spretigt med allt du ska göra och hålla reda på i ditt jobbsökande. Ta hjälp av Arbetsförmedlingens digitala verktyg för att lägga upp en tydlig plan som hjälper dig och som kan vara din karta på resan mot jobbet du vill ha.
Summera och vässa
Reflektera och ge feedback på hur det gått att söka jobb hittills. Vad har gått bra och vad har gått mindre bra, då går det att hitta saker att utveckla. Kanske bli bättre på jobbintervjuer om du blivit kallad flera gånger men inte nått ända fram. Eller är det något du kan göra med dina ansökningshandlingar som gör att du blir kallad.
Har du rätt till ett nystartsjobb?
Nystartsjobb är ett stöd till arbetsgivare som anställer dig som av olika anledningar varit borta från arbetsmarknaden en längre tid. Läs på och gör ett test som ger dig ett preliminärt besked om du på vår sida om nystartsjobb.
Säkra upp med jobb i sommar
Ännu är det tidigt men att vara tidigt ute när man letar sommarjobb är också en fördel. Under senvintern och våren börjar arbetsgivarna annonsera efter personal till olika sommarverksamheter. Håll koll i Platsbanken och genom att välja filtret ”säsongsarbete” när du gör din sökning sorteras andra jobb bort och du får du en bra överblick på vad som finns att välja mellan.