Dags att söka juljobb 2022

Publicerad: 2022-11-09

Julhandeln och julbordens tid nämar sig! Nu finns det gott om jobbmöjligheter när arbetsgivarna söker personal för att klara kommersen och semesterledigheterna under den fröjdefulla perioden. Ett juljobb kan ge så mycket mer än extra pengar - även meriter, kontakter eller vara vägen in i en längre anställning. Här några saker att tänka på för att landa jobbet.

Kartlägg var jobben finns

Fundera igenom var du kan hitta jobben. Platsbanken, jobbsajter, bland släkt och vänner. Man kan ju också tänka i banor av vad som behövs kring jul. Det ska inte bara säljas, paketeras och skickas klappar i handeln eller käkas julbord på hotell och restauranger. Många ska också vara lediga inte minst inom vården. Lager, lastbilar och budfirmor ska se till att alla paket når rätt adress. Eller kanske behöver några i grannkvarteret hyra in en tomte?

Gör dig synlig

Tala om i sociala medier redan nu att du är ute efter jobb i jul. Det finns flera jobbforum på Facebook du kan gå med i och publicera ett inlägg om dig själv och vad du är ute efter, eller kanske hitta utlysta juljobb. Om det känns rätt att göra, kanske du har något udda sätt att presentera dig på. Julrim eller en bild med julkänsla?

Läs på om att söka jobb i sociala medier

Kortsiktigt eller långsiktigt jobb.

Fundera över vilket behov du har. Studerar du kanske det passar bra med ett jobb där du kan hoppa in på helger och lov framöver. Kanske siktar du på något som kan bli permanent. Fiska efter möjligheterna till fortsättning när du läser på om och är i kontakt med arbetsgivaren.

Kom igång

Det är alltid bra att vara förberedd med grundläggande cv och personligt brev. Har du funderingar på hur du ska formulera dig så finns gott om tips att få bland annat här: Så skriver du cv. Generellt kan man säga att det är bättre att fokusera på vad just arbetsgivaren du vänder dig till kan vara intresserad av i ansökan, snarare än köra iväg samma standardmejl till flera.

Spontanansökningar

Inte alla annonserar efter personal, det finns många dolda jobb. Spontbesök där du hälsar på och presenterar sig, lämnar över cv och ett personligt brev, kan löna sig. Du kan till exempel hälsa på hos affärerna som intresserar dig i ett köpcentrum. Även om du inte får jobb på en gång har arbetsgivaren fått en bild av dig och lyfta luren när en lucka behöver fyllas. Du kan också lyssna på vår podd om dolda jobb.

Ge inte upp

Inte alla arbetsgivare vet exakt hur många de behöver anställa för att klara julen. Det finns också dem som ser behovet i sista stund. Även om du fått nobben på flera försök, kan det uppstå öppningar om du är ihärdig. Mejla en extra ansökan, ring ett extra samtal eller hälsa på hos en arbetsgivare.