Tusentals lediga jobb på jobbmässa i Kungsträdgården

Publicerad: 2022-09-09

Onsdag 14 september slår Jobbfestivalen upp portarna i Kungsträdgården i Stockholm. Festivalen är en jobbmässa med mångfald och inkludering som tema där syftet är att förmedla jobb, praktikplatser och yrkesinriktade utbildningar. Arbetsförmedlingen finns på plats som en av över 70 utställare och generaldirektör Maria Mindhammar deltar i samtal på stora scenen.

Jobbfestivalen äger rum i Kungsträdgården i Stockholm den 14 september.

Förhoppningen är att 10 000 arbetssökande ska komma till Jobbfestivalen i Kungsträdgården på onsdag och där träffa arbetsgivare med rekryteringsbehov.

– Vi har målet att minst tusen arbetssökande ska få ett jobb under festivalen, säger Mats Wernheim, initiativtagare och arrangör.

Stor bredd av företag

Över 70 företag och organisationer är med som utställare där en majoritet av dessa har stora anställningsbehov. Det är en stor bredd av branscher och verksamheter som medverkar.

Här kan du se alla utställare

– SJ, MTR och Trafikverket är där för att hitta personal. Även restaurangkedjorna Brödernas och Max Burgers, hotellkedjan Scandic, omsorgsjätten Ambea och rut-bolaget Hemfrid finns med på utställarlistan, säger Mats Wernheim och fortsätter:

Mats Wernheim, grundare av Jobbfestivalen

– Representanter från sju kommuner i norr med väldig personalbrist – Skellefteå, Luleå, Piteå, Gällivare, Kiruna, Boden och Övertorneå – tar sig ned till Stockholm för att locka folk till Västerbotten och Norrbotten.

Kompetens går förlorad

Vissa grupper i samhället har svårare att hitta anställning än andra och arbetslösheten är högre hos exempelvis lågutbildade, unga, utrikesfödda, personer med funktionsnedsättningar och bland personer över 55 år. I dessa grupper finns kompetens, erfarenhet och vilja som går förlorad för företag och organisationer och det vill Mats Wernheim ändra på.

– Jobbfestivalen vill erbjuda ett lättillgängligt forum där arbetssökande kan träffa arbetsgivare som har stort behov av personal. Men vi vill också bidra till ökad kunskap och förståelse om utsatta gruppers svårigheter på arbetsmarknaden - och vad som kan göras för att sänka barriärerna, säger, säger han.

Program Jobbfestivalen stora scenen

Mats Wernheim menar att mångfald betyder variation. I rekrytering så översätts det enligt honom till att bedöma vad som egentligen spelar roll och kunna ta tillvara på människors olikheter vid anställning. Det är också hans målsättning med festivalen, att potential blir ledstjärnan.

– Vilket namn du har, vart du kommer ifrån, eller vilket gymnasium du gått på. Det ska inte spela någon roll överhuvudtaget. Jag kommer från musik- och kulturbranschen, där mångfald och inkludering är självklart, till näringslivet som jag ofta tycker exkluderar i stället för att inkludera. Det fick mig att börja brinna för frågan.

Inte gymnasium eller högskola

Mats Wernheims egen jobbresa kan ses som ett kvitto på att man faktiskt kan ta sig över tröskeln in till arbetsmarknaden även om man inte har så mycket med sig i bagaget. Det är en insikt som driver honom i dag.

– Min önskan är att arbetsmarknaden ska var till för alla och där potential och mångfald tas till vara bättre än idag. Jag har inte gått gymnasiet och jag har noll högskolepoäng. Jag valde i stället att starta mitt första företag som 17-åring. Sen turnerade jag runt som ljudtekniker och turnéledare i 13 år tills jag började med rekrytering i egna företag. Jo jag är väl urtypen av vad en entreprenör är.

Arbetsförmedlingen på festivalen

Program Jobbfestivalen stora scenen

  • Arbetsförmedlingens generaldirektör, Maria Mindhammar, deltar i ett inledande panelsamtal på festivalens stora scen kl 09.10. Där diskuteras den aktuella frågan om varför företag inte hittar personal att anställa när det finns så många arbetslösa.
  • I Arbetsförmedlingens monter kommer besökare att få information om de stora jobbmöjligheterna i norra Sverige, om aktuella arbetsmarknadsutbildningar men även peppas inför möten med arbetsgivare, slipa på cv, få söka jobb-tips och hjälp att ta reda på vad man är bra på och intresserad av.
  • Från Arbetsförmedlingen deltar också Nina From i ett panelsamtal på stora scenen kl 18.00 om hur man kan matcha arbetsgivare och arbetssökande på kortast möjliga tid.

Inför besöket på Jobbfestivalen

Plats: Kungsträdgården i Stockholm
När: 14 september kl 09.00 - 19.00

Du kan registrera dig som jobbsökare inför besöket på mässan. Då kan du hålla dig up-to-date med Jobbfesivalen, boosta ditt jobbsökande och få jobbtips och inspiration direkt i inkorgen.

Registrera dig här