Så kickar du igång jobbsökarhösten

Publicerad: 2022-08-11

Kört fast eller går det trögt med jobbsökandet nu när hösten snart tar vid? Tänk då på att hösten är högsäsong för företagens rekryteringar med massor av lediga jobb. Här är några tips som kan hjälpa dig kicka igång efter sommaren.

Kvinna sitter och läser i sin anteckningsbok

Passa på nu

Väldigt mycket drar igång när sommaren övergår i höst. Företag och organisationer behöver komma igång snabbt efter ledigheterna och har bråttom att rekrytera. Dessutom tappade många företag, exempelvis inom turism, hotell och restaurang, mycket personal under pandemin och har nu mycket stora behov av att nyanställa. Det är ett perfekt läge för dig att vara lite extra på hugget och spana efter jobb i till exempel Platsbanken.

Bli en hejare på Platsbanken

Platsbanken är Sveriges största jobbsajt och den utvecklas hela tiden med nya funktioner och tjänster. Kanske kan du hitta ett bättre och effektivare och bättre sätt att söka efter rätt annons. Här är 7 tips som ökar dina jobbchanser.

Kolla vilka yrken som har framtiden för sig

Är jobbet du vill satsa på något som håller i längden? I Hitta yrkesprognoser kan du se hur framtidsutsikterna ser ut för olika yrken för ett eller fem år framåt i tiden. Du kan se vilken lön som gäller för yrket som intresserar dig och läsa om vilka arbetsuppgifter ingår och få reda på vilka utbildningsvägar som finns. Eller spana in vår lista med yrken att satsa på.

Hitta jobb i norra Sverige

Flera stora företag etablerar sig i norra Sverige och under kommande år kommer det att vara stor efterfrågan på arbetskraft i Norbotten och Västerbotten. Kanske ditt framtida jobb finnas här. Ta reda på mer och börja leta jobb direkt här. När du ska på en jobbintervju kan du få bidrag för rese- och boendekostnader om du uppfyller vissa krav.

Ha koll på din tillvaro som arbetssökande

Gick det inte att bli kvar på sommarjobbet och kanske har du nyligen skrivit in dig som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen? Kolla här för att få koll på vad som gäller och hur det fungerar när du är arbetssökande så blir det lättare för dig att få överblick på tillvaron när du söker jobb. Du vet väl att det är väldigt mycket av ditt jobbsökande du kan sköta på egen hand till exempel i din mobil. Här är nio saker du kan göra i mobilen.

Sök jobb i sociala medier

Bli en aktiv jobbsökande i sociala medier. Se ett webbinar som riktar sig till dig som har ett konto på Facebook sedan tidigare men vill veta mer om hur du kan använda Facebook när du söker arbete. Här får du även tips på hur du även kan söka jobb via Linkedin.

Missa inte söka till utbildningar

Att vidareutbilda sig eller studera för jobb i en ny bransch är en väg att för att bli attraktiv på arbetsmarknaden. Kolla här vilka utbildningsvägar som finns till olika yrken och ta reda på sista ansökningsdatum för olika utbildningar som kan intressera dig så att du inte missar dem.

Konkretisera: Lägg upp en plan

Kanske känns det spretigt med allt du ska göra och hålla reda på i ditt jobbsökande. Ta hjälp av Arbetsförmedlingens digitala verktyg för att lägga upp en tydlig plan som hjälper dig som kan vara din karta på resan mot jobbet du vill ha.

Summera och vässa

Reflektera och ge feedback på hur det gått att söka jobb hittills. Vad har gått bra och vad har gått mindre bra, då går det att hitta saker att utveckla. Kanske bli bättre på intervjuer om du blivit kallad flera gånger men inte kommit fram. Eller är det något du kan göra med dina ansökningshandlingar som gör att du blir kallad.