Så kan sommarjobbet säkra din jobbhöst

Publicerad: 2022-06-02

Nu finns det drygt 24 000 sommarjobb att söka i platsbanken - arbetstillfällen som kan bli så mycket mer än bara ett säsongsjobb. Vi tipsar hur du snabbast hittar jobb och även kan bli kvar i höst.

Personlig assistent

Använd flera sökvägar

Utöver att titta i Platsbanken och filtrera på säsongsarbete finns ju också många fler sätt att hitta jobb på. Du kan kontakta tidigare arbetsgivare, kolla ditt nätverk: vänner och familj, spontanbesöka arbetsgivare du är intresserad av att jobba hos, gå med i jobbsökarforum i Linkedin och Facebook, tala om att du söker jobb i sociala medier. På arbetsförmedlingens sommarjobbsida hittar du både jobb och jobbsökartips.

Så söker du jobb i sociala medier

Arbetsförmedlingens sommarjobbsida

Sikta på rätt jobb

De vanligaste sommarjobben i år är undersköterska, vårdbiträde, butikssäljare i fackhandel, boendestödjare och personliga assistenter. Alla sommarjobb är bra men siktar du in dig på något av de här har du stora jobbchanser och det kan det finnas en funktion att fylla även i höst. Till skillnad från till exempel glassförsäljning där du måste sluta när verksamheten tar paus till nästa säsong.

Läs mer om olika yrken i Hitta yrken

Var tydlig tidigt

När du lyckats närma dig ett jobb är det bra att i ett tidigt skede berätta att du är öppen för en fortsättning efter att anställningen upphör. Redan i ansökan och i arbetsintervjun är det bra att vara tydlig. Det är ännu en fördel om du kan vara specifik och i detalj ange i vilken omfattning och vilka tider och perioder du skulle kunna jobba i höst.

Så skriver du ett vinnande cv

Förbered dig inför jobbintervjun

Håll kontakt

Sommaren är semestertider då nyckelpersoner kan vara borta från arbetsplatsen. Försök att hålla kontakten eller få till ett möte mot vikariattidens slut med den person som har rollen att förlänga din tjänst så att du inte blir bortglömd. Det kan bli fel om du stör för mycket under ledigheten men ett mejl som påminner om vad ni pratat om kan göra skillnad.

Visa framfötterna

Under vikariatet har du chans att visa vad du går för. Gå in för att lära dig arbetsuppgifterna och utföra dem väl. Det kan uppskattas att du räcker upp handen och rycker in när oplanerade inhopp behövs. Sök en lösning på ett problem eller för fram en idé som förenklar ett arbetsmoment kan vara ett annat sätt att visa att du är på hugget.

Ha koll på dina rättigheter

Om du får ett sommarjobb, se till att du får schyssta villkor. Både TCO och LO har speciella sommarjobbsexperter som du kan rådfråga om allt från lön till anställningsavtal. Det kan vara bra att vara påläst om du vill försöka förlänga din anställning till efter sommaren.

Läs mer om hur du får råd och tips om din anställning