Sebastian Stanczak körde fast och tvingades välja en ny väg i arbetslivet. För att kunna byta ett ryckigt arbetsliv i projektform mot tryggheten i kontorsarbete utbildar han sig till systemutvecklare.
– Framtiden känns ljus, säger han.

Sebastian Stanczak, 34 år, har ägnat större delen av sitt yrkesliv åt jobb i tv- och reklambranschen. Ett ryckigt arbetsliv där man ständigt måste vara beredd på att ge sig in i olika uppdrag.
– Jag började i reklamvärlden och gled över i tv-världen som bland annat kameraman och på den vägen gick det. Ofta korta anställningar, vad man kallar för gigjobb.
Sebastian, före detta filmarbetare, pluggar nu till systemutvecklare
"Jag byter klippning mot kodning"
Kände sig tvungen att välja väg
Slitsamt och hoppigt, men så körde han på i många år. Vändningen kom när uppdragen började sina. Då kom också tankarna på vilket arbetsliv han egentligen ville ha.
– Även om jag på många sätt älskar den världen så kände jag mig färdig med branschen, men det var tungt, helt klart.
Sebastian hade hamnat i ett knepigt läge. Han kunde inte fortsätta trampa runt i gamla fotspår och dessutom saknades det en tydlig ny väg framåt.
– Att bli arbetslös var inte bra, jobbet var en sån stor del av mig, jag hade jobbat med film och tv, när jag inte hade det längre, då tänkte jag vad ska jag göra då.
Tiden utan jobb och ovisshet i arbetslivet var tuff. Men genom sina vänner i branschen förstod Sebastian emellertid att kunskaper han redan hade kunde vara användbara om han satsade på att bli systemutvecklare.
– Jag kände att jag kunde tillämpa min designbakgrund och även om det var en uppförsbacke att lära sig kod så kunde jag se en helhet i det. Världen blir mer och mer digital, det här känns som ett framtidsyrke.
Litade på sina vänner
Att han hade nytta av sitt kunnande från tidigare jobb gjorde att steget mot en ny inriktning i arbetslivet kändes bra.
– Sen litade jag på mina vänner helt enkelt. De känner mig och några av dem arbetar inom den här världen. En av erfarenheterna av att bli arbetslös är att jag blivit mer öppen och bättre på att lyssna på råd från de jag litar på.
Vännerna inom it-branschen var även ett bra stöd när han skulle välja utbildning.
– Det som skiljer utbildningar emellan är ofta vilket programmeringsspråk man väljer att skola sig inom. Lyckligtvis valde jag samma som min kompis arbetar med så jag har fått mycket bra stöd på vägen. Tur för mig som inte har en naturlig fallenhet för att plugga, jag behöver verkligen använda mitt pannben och studera hårt.
Utvecklande att byta bana
Sebastian blir färdigutbildad systemutvecklare i vår och tycker att resan mot en ny bana i arbetslivet har varit nyttig.
– Jag är starkare på många sätt. Jag har lärt mig att lita lite mer på livet på något vis. Jag känner att ett mer strukturerat liv passar mig bättre än det tidigare, lite mer ryckigare arbetslivet. Det är svårt att byta bana, men jag känner verkligen att man ska våga. Våga ta hjälp, våga lita både på andra och på dig själv. Framtiden känns ljus.
Byta yrkesbana? Experten tipsar
Här är Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanians bästa tips.
- Få din karriärprofil
Oftast passar dina tidigare erfarenheter och kunskaper inom flera yrken och områden än du kanske har tänkt på. Testa vår styrkeguide för att få koll på dina superkrafter.
- Vilka yrken passar dig?
Svara på 12 frågor i Intresseguiden och få förslag på olika yrken som passar dig och dina intressen. - Koll på yrken och arbetsmarknaden
På Hitta yrken kan du läsa om cirka 350 yrken. Du kan enkelt få veta mer om vad som krävs inom ett visst yrke, löneläge, utbildningsvägar och framtidsutsikterna. Genom detta kan du göra mer medvetna karriärval och få en bra koll på hur arbetsmarknaden ser ut. - Jobbchanser för olika yrken?
Här kan du se framtidsutsikterna för cirka 180 olika yrken. Du får veta möjligheterna att få jobb på ett och fem års sikt och på så sätt lättare kunna avgöra om det är rätt yrkesbana att satsa på.