Ann-Heléne lämnade flyget för HR-karriär

Publicerad: 2022-03-10

Ann-Heléne Holmgren har arbetat i flygbranschen i 30 år, men så kom pandemin och plötsligt var det knappt någon som kunde eller fick flyga. Så vad gör man när man är mitt i livet och plötsligt står utan jobb? Hur väljer man en ny väg?
Det är aldrig för sent att lära nytt och börja om, och det är Ann-Heléne ett lysande exempel på.

Ann-Heléne Holmgren

Att bli arbetslös tyckte Ann-Heléne Holmgren, 54 år, var som att dra ner rullgardinen. Oerhört mörkt ett tag.

– Jag var mitt i att vänta på en knäoperation i samma veva. Så det var verkligen en uppförsbacke. Ingen visste ju hur länge pandemin kunde fortgå, men jag är väl pragma­tiskt lagd på något vis. Jag kände snabbt att jag behövde en ny plan och undan för undan växte tanken att HR skulle kunna vara något för mig.

film

Ann-Heléne, före detta flygvärdinna, nu HR-koordinator

”Jag byter passagerare mot personal”

För Ann-Heléne var det ingen självklarhet att slå sig in på just HR, men hon visste att hon ville arbeta med människor och framfö­rallt med att hjälpa människor.

– Jag började först plugga ortopedisk medicin, men insåg att det skulle bli för krävande rent fysiskt. Det var ingen konkret sak som fick mig in på HR-spåret men det kändes rätt. Det handlar ju i grunden om mänskliga relationer, på arbetsplatsen.

Vännerna uppmuntrade henne

När Ann-Helén berättade om sina planer för vännerna uppmuntrade de henne och höll med om att en sådan yrkesbana skulle kunna vara ett bra val.

– Jag insåg också att jag haft en liknade roll många gånger, om än inte officiellt tidigare. Jag är bra på att peppa andra och att både lita på dem och få dem att lita på sig själva.

För Ann-Heléne, som behövde arbeta parallellt med pluggandet passade det bra med en distansutbildning.

– Jag kunde lägga upp takten så att den funkade för mig, vilket var väldigt smidigt.

Öppnat nya dörrar

När Ann-Heléne nu ser tillbaka på sitt vägval känner hon att det hon varit med om har gett henne värdefulla insikter.

– Det som händer, händer. Jag har accepterat att livet förändrades. Jag kommer kanske tillbaka till flyget men i en annan kapacitet så att säga. Det har öppnat nya dörrar, jag jobbade till exempel som vårdbiträde hela sommaren bland annat med covidpatienter. Det har blivit en livserfarenhet på många sätt.

Ann-Heléne berättar att hon nu ser positivt på framtiden och hennes nya yrkesbana.

– Absolut, det är en ny bana i livet och jag hoppas på ett rörligt jobb där jag kan möta människor och hjälpa dem.

Till andra som hamnat i samma situation och förlorat jobbet vill Ann-Heléne gärna ge några tips:

– Våga vara modig. Tänk brett och försök att se möjligheter. Vad kan gå fel liksom? Ta den hjälp som finns och försök att ta till­vara på den tid du har. Gör det bästa du kan av den. Lita inte på att ett system ska ta hand om dig.

Byta yrkesbana? Experten tipsar

Här är Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanians bästa tips.

  • Få din karriärprofil
    Oftast passar dina tidigare erfarenheter och kunskaper inom flera yrken och om­råden än du kanske har tänkt på. Testa vår styrkeguide för att få koll på dina super­krafter.
  • Vilka yrken passar dig?
    Svara på 12 frågor i Intresseguiden och få förslag på olika yrken som passar dig och dina intressen.
  • Koll på yrken och arbetsmarknaden
    Hitta yrken kan du läsa om cirka 350 yrken. Du kan enkelt få veta mer om vad som krävs inom ett visst yrke, löneläge, utbildningsvägar och framtidsutsikterna. Genom detta kan du göra mer medvetna karriärval och få en bra koll på hur arbets­marknaden ser ut.
  • Jobbchanser för olika yrken?
    Här kan du se framtidsutsikterna för cirka 180 olika yrken. Du får veta möjligheter­na att få jobb på ett och fem års sikt och på så sätt lättare kunna avgöra om det är rätt yrkesbana att satsa på.