Därför ska du söka sommarjobb redan nu

Publicerad: 2022-02-16

Visst kan sommaren verka långt bort. Men det finns redan tiotusentals sommarjobb i Platsbanken så vill du ha ett jobb under perioden finns det bara fördelar med att börja söka nu. Det menar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg.

Sommarjobb på handelsträdgård

Pandemin påverkade stora delar av arbetsmarknaden men nu börjar det se ut mer som tidigare. Jämfört med förra året ökar antalet anmälda lediga sommarjobb på Platsbanken i december och januari i de flesta län. Det är 11 000 fler sommarjobb än för ett år sedan och bara 2 900 färre än 2019.

Hitta sommarjobben direkt i Platsbanken

– Att närmare 50 000 lediga platser annonserats under december och januari visar på ett stort behov av sommarpersonal i de allra flesta delarna av landet. Det är fortfarande långt till sommaren men undantaget pandemiåren har arbetsgivarna tenderat att annonsera sommarjobben allt tidigare då konkurrensen om arbetskraften är hög inom många branscher, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Enligt Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, är det en fördel att vara tidigt ute och leta sommarjobb innan många fler söker dessa.

– Förutom jobben i Platsbanken är det ett bra tips att själv ta kontakt med arbetsgivare eftersom alla inte annonserar. Bra tips till jobbsökandet finns på Arbetsförmedlingens speciella sommarjobbswebb, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Håll koll på branscherna

Nu när samhället öppnar efter att restriktionerna släppts varierar det hur det ser ut mellan olika branscher. För en del rullar det på snabbt medan det för andra kan gå långsammare med återhämtningen.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert Arbetsförmedlingen

– Det är en fördel om du är uppdaterad på hur det går i olika branscher, följer nyhetsrapporteringen och håller koll på vilka annonser som finns ute. Kanske är det läge att titta på andra branscher som det går bättre för än den du tänkt dig från början.

Webbinar: Sommarjobb 2022

Om du är först eller bland de första som kontaktar en arbetsgivare är det lättare att rekryteraren kommer ihåg dig.

– Det är en klar fördel att synas redan innan arbetsgivaren söker personal. Även om du inte får jobbet direkt så kan du ligga bättre till än andra som söker jobbet när annonsen väl kommer ut. Det visar inte bara att du är väldigt intresserad av jobbet utan även att du är driftig och angelägen.

Vässa dina ansökningshandlingar

Att vara tidigt ute behöver inte bara innebära att kontakta arbetsgivare så fort som möjligt. Förberedelser kan vara lika viktiga. Att ha ett tydligt och uppdaterat cv som är anpassat för jobbet du söker

– Om du börjar vässa dina ansökningshandlingar redan nu slipper du hafsa ihop något hastigt som ger ett sämre intryck och kanske gör att du väljs bort från jobbet du vill ha, säger hon.

Så skriver du ett vinnande cv

Ellinor Wassberg vill lyfta fram att det finns fler fördelar med ett sommarjobb än bara en inkomst. Säsongsjobb ska inte underskattas.

– För många unga är det första steget in på arbetsmarknaden. Sommarjobb kan också bli förlängda och gå över till längre anställningar. De kan även ge nyttiga referenser, kontakter och erfarenhet som ger dig en fördel när du ska söka nästa jobb.