Så kan du sälja in dig på jobbintervjun

Publicerad: 2022-02-03

Har du blivit kallad till intervju? Grattis! Nu gäller det att sälja in dig själv så att arbetsgivaren förstår att det är just dig de vill ha.

Förbered dig

Fundera ut innan hur du vill presentera dig själv och hur du ska svara på de vanligaste intervjufrågorna. Öva gärna med en vän tills du känner dig helt bekväm. Att kunna svara direkt och utan att tveka ger ett övertygande och bra intryck.

Kom i god tid

Kom i god tid så du slipper onödig stress inför intervjun. Då hinner du landa i miljön och i lugn och ro samla dig inför mötet. Att vara ute i tid ger också arbetsgivaren ett gott intryck.

Ha konkreta exempel

Lista de kompetenser och egenskaper som efterlyses i annonsen och lyft fram dem under intervjun. Men ett tips är att inte bara säga att du är ”effektiv” och ”flexibel”, tänk hellre ut exempel från tidigare tillfällen då du har gjort något som visar på dessa styrkor.

Vad gör dig unik?

Tänk ut vad det är som gör just dig bäst lämpad för jobbet och se till att du får tillfälle att berätta om det. Vi har alla något som sticker ut, det gäller bara att nå fram med det.

Visa din entusiasm över tjänsten

Att visa prov på ett äkta engagemang är det absolut viktigaste när man vill sälja in sig själv till en arbetsgivare. Gör research om företaget och förbered några smarta frågor som visar att du är påläst och intresserad.

Klä dig rätt

Karriärcoacher brukar tipsa om att klä sig smart och enkelt, hellre uppklätt än nerklätt. Men det allra viktigaste är att du har kläder som du känner dig snygg och bekväm i. Ta inte på dig konfirmationskostymen om den får dig att känna dig utklädd. Det är svårt att sälja in sig själv om man känner sig löjlig.

Mer tips inför jobbintervjun

Peppa dig själv innan

Tänk på alla gånger du har fått beröm av kollegor och vänner. Om du själv är övertygad om att du är den mest lämpade för jobbet - då kan du också övertyga en rekryterare.

Skapa en bra relation med intervjuaren

En bra relation är viktig. Det ger rekryteraren en bild av hur du skulle passa in socialt på arbetsplatsen. Håll ögonkontakt, var dig själv och visa att du är en positiv och trevlig person som man mer än gärna vill ha i sitt arbetslag.

Vänd svagheter till styrkor

Du behöver inte låtsas att du kan mer än du har täckning för, betona i stället att du har lätt för att lära och är entusiastisk över möjligheten att skaffa dig nya färdigheter.