Ta körkort med lån från CSN

Publicerad: 2021-12-10

Behöver du ett körkort för att få jobb? Hos CSN kan du ansöka om körkortslån för att gå en körkortsutbildning. Detta gäller dig som varit inskriven hos Arbetsförmedlingen en längre tid. Även du som är 19-20 år och har en gymnasieexamen kan söka lånet. Oavsett om du är arbetslös eller har jobb.

Körkort är en dörröppnare till många lediga jobb. Utöver de uppenbara chaufförs- och budbilsjobben så vill arbetsgivarna ofta att du ska ha körkort för jobb inom till exempel städ och hemtjänsten.

Detsamma gäller för fastighetsskötare, företagssäljare och ofta även i byggbranschen. Även för jobb med obekväma arbetstider kan körkort vara en förutsättning för att ta sig till jobbet. Det kan gälla allt från industrijobb till personlig assistans.

Lånet räknas inte som ett ordinarie studielån. Det har därför ingen påverkan på antalet veckor som studiemedel eller studiestartsstöd kan betalas ut eller eventuell rätt till aktivitetsstöd eller a-kassa.

Du kan ansöka om körkortslån om du:

  • är mellan 18 och 24 och är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och deltar i jobb- och utvecklingsgarantin eller jobbgarantin för ungdomar
  • är mellan 18 och 24 år och är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen, och har varit inskriven i etableringsprogrammet under minst tre sammanhängande månader
  • är mellan 25 och 47 år och är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och har varit det i minst sex sammanhängande månader, och under hela den tiden antingen varit arbetssökande eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program
  • är 19–20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande. Du kan ha en gymnasieexamen från exempelvis folkhögskola, kommunal vuxenutbildning, särskola eller vissa internationella skolor. I det här fallet behöver du inte vara arbetslös.

Det är CSN som beslutar om körkortslån och det är hos dem du ansöker. Läs mer om vilka villkor som gäller och hur du gör för att söka på deras webbplats.

Om körkortslån på csn.se