Jenny bytte klassrum mot verkstadsgolv - fick jobb direkt!

Publicerad: 2021-11-16

Efter 18 år som lärare ville Jenny Nordahl jobba med något annat. Efter en tid som arbetssökande fick hon tips av Arbetsförmedlingen om en arbetsmarknadsutbildning i industriteknik. En utbildning som direkt ledde till jobb.

Jenny Nordahl, CNC-operatör

Jenny Nordahl, tidigare lärare, fick via Arbetsförmedlingen möjlighet att utbilda sig till CNC-operatör.

– Jag visste inte vad jag ville jobba med, bara att det skulle vara något helt annat än lärarjobbet som jag växt ifrån och som krävde att jag jobbade även kvällar och helger.

På Arbetsförmedlingen gick hon på ett antal möten och fick guidning i vilka yrken hon skulle kunna tänka sig att jobba med i framtiden.

– På ett möte fick jag markera vilka jobb som intresserade mig. Jag kryssade i allt som inte hade med människor att göra. Jag kände att jag ville ha ett jobb där jag inte måste bjuda på mig själv hela tiden, säger Jenny Nordahl.

Studiebesök gav mersmak

Under tiden som arbetssökande passade Jenny Nordahl på att ta ett truckkort och söka enklare lager- och monteringsjobb inom industrin. En dag fick hon ett erbjudande från Arbetsförmedlingen om att gå på studiebesök för en arbetsmarknadsutbildning i industriteknik hos Montico.

– Jag kände direkt att jag kommit rätt! Det här skulle passa mig: gå upp tidigt och stå och jobba koncentrerat vid en maskin hela dagen, säger Jenny Nordahl med ett skratt.

Hon valde en inriktning mot CNC-operatör vilket innebär att man arbetar med att sköta datorstyrda maskiner som genom till exempel svarvning, borrning eller fräsning tillverkar detaljer av metall, trä eller plast.

Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar

Utbildningen innehöll både teoretiska och praktiska moment och avslutades med en praktik på industriföretaget Olsbergs i Eksjö i Småland.

Trivs i industrin

Det nya yrkesvalet visade sig passa Jenny Nordahl bra. När praktikveckorna var slut fick hon direkt en provanställning på Olsbergs.

– I mitt jobb tillverkar jag detaljer som ska höja och sänka stora lyftkranar. Jag ansvarar för att sköta en automatisk svarv vilket innebär att förbereda maskinen med materialet, programmera den, sätta igång den, övervaka produktionen och sen kontrollera resultatet där en avvikelse på en hundradels millimeter kan orsaka problem.

Vad visste du om industribranschen innan?

– Ingenting! Det här är en helt ny värld för mig. Det är en stor skillnad mot mitt tidigare jobb, men jag trivs verkligen.

Industrijobb behöver inte vara tunga

Efterfrågan på CNC-operatörer är stor i landet och många industriföretag vill få in fler kvinnor för att få en mer jämställd arbetsplats.

Christina Henriksson är VD på Olsbergs där Jenny Nordahl arbetar.

– Vi har en hel del kvinnor inom produktionen och jag tycker att det blir ett bra arbetsklimat när arbetsgruppen är blandad, säger Christina Henriksson.

Hon tror att många har en förlegad bild om att industrijobb är fysiskt krävande och smutsiga och därför inte söker sig till branschen.

– Men så är det absolut inte i dag! Vi tillhör exempelvis ingen tung industri, utan mer en kvalitetsinriktad. Det krävs inte fysisk styrka. Här är det viktigt att vara noggrann och uppmärksam och det är kvinnor minst lika bra på som män, säger Christina Henriksson.

Hitta arbetsmarknadsutbildning

Här hittar du arbetsmarknadsutbildningar

Hitta yrken - Allt du behöver veta om olika yrken (skriv CNC-operatör i sökrutan)