5 tips för snabbare svar på dina frågor

Publicerad: 2021-10-27

När många kontaktar oss samtidigt kan det ibland ta lång tid att komma fram när du ringer Arbetsförmedlingen. Då kan det vara bra att veta att det finns olika tider då det är lättare att komma fram. Och att svar på många av de vanligaste frågorna finns på vår webbplats.

En kvinna tittar i sin mobiltelefon.

Arbetsförmedlingen svarar på drygt två miljoner samtal årligen. Både arbetsgivare och arbetssökande vänder sig till oss med en rad olika frågor, berättar Frida Biller som är enhetschef på avdelningen som tar emot samtalen:

Frida Biller, enhetschef PDM, Arbetsförmedlingen

– Oftast rör sig frågorna till oss om ersättning och vilka rättigheter och skyldigheter man har som inskriven på Arbetsförmedlingen. För arbetsgivare är det främst frågor kring annonsering och hur Arbetsförmedlingen kan bistå när man söker personal till sitt företag.

Varför tar det ibland så lång tid att komma fram?

– I perioder är det många som söker oss och då kan det ibland ta lång tid att komma fram, men vi arbetar så fort vi kan för att besvara alla samtal. Mitt tips är att besöka vår webbplats där du kan hitta svar på de vanligaste frågorna tillsammans med en mängd andra digitala resurser och verktyg.

Så får du snabbare svar på din fråga

  • Besök vår webbplats och ”vanliga frågor och svar” för att se om svaret på din fråga finns där.
  • Kolla av vad du kan göra på egen hand med våra digitala tjänster. Vi kan tex erbjuda CV-mallar, yrkesprognoser och intresseguider där du kan ta reda på vilket yrke som skulle passa dig.
  • Chatta med oss; ofta går det snabbare att komma i kontakt med oss via chatt än via telefon.
  • Har du möjlighet att kontakta oss i slutet av veckan brukar väntetiderna i regel vara kortare, detsamma gäller om du kan ringa den sista veckan i månaden.
  • För att slippa vänta när du ringer oss kan du välja att vi ringer upp dig när det blivit din tur. Självklart behåller du din plats i kön.

    Svar på de vanligaste frågorna

Vad kan jag få hjälp med?

– Oss kan du kontakta oavsett vilken fråga eller fundering du har; till exempel aktivitetsrapportering, frågor om ersättning och stöd i ditt arbetssökande. Om vi inte kan lösa din fråga ser vi till att du får kontakt med rätt instans. Har du nyss skrivit in dig på arbetsförmedlingen är det oss du kommer att ha den inledande kontakten med.

Kan jag förbereda mig på något sätt?

– Innan du ringer oss – undersök om du kan hitta svaret på din fråga på vår webbplats. Var gärna förberedd inför ditt samtal med oss; ha bank-id redo, se till att du har tid för att prata med oss och se gärna till att du befinner dig i en tyst miljö så att du kan höra oss och vi kan höra dig. Tänk också på att ringa från en plats där du känner dig bekväm att prata om ditt ärende.

Varför gillar du att jobba med detta?

– Jag har ett stort samhällsintresse och för mig är det viktigt att känna att jag i mitt arbete har möjlighet att göra skillnad för medborgare och företag. Här har jag möjlighet att göra just det, samtidigt som jag får arbeta i en dynamisk verksamhet där utvecklingen sker snabbt.