Så väljer du högskoleutbildning för framtidsjobben

Publicerad: 7 september 2021

Funderar du på att plugga vidare – men utan att veta till vad? Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Charlotte Lindman tipsar här om hur du kan tänka för att göra ett smart val till högskolan.
– Använd gärna Arbetsförmedlingens tjänster på webben som Intresseguide och Yrkesguide för att hitta en utbildning som både passar dina intressen och ger stora jobbchanser.

Studenter på högskolan pluggar tillsammans

Den här tiden på året är det många som sitter med pannan i djupa veck och väger för och emot när det gäller olika kurser och program på högskolan. Vad vill jag utbilda mig till för yrke? Ska jag läsa kurser eller program? Det kan kännas som om det är många frågor som behöver besvaras innan den 15 oktober då det är den sista dagen att anmäla sig till högskolan.

Här söker du till högskolan och universitetet

Frågan många ställer sig är om man ska gå efter yrkesprognoser eller sina drömmar när man väljer utbildning. Där tycker Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, att ens intressen ska väga tungt men att det är viktigt att göra välgrundade val.

Charlotte Lindman, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

– Min erfarenhet är att hjärtat och hjärnan behöver vara överens för att man ska lyckas med sina studier. Yrkeslivet kan ha många år kvar och om du bara går på en prognos som ser jättebra ut till exempel civilingenjör men helst skulle vilja studera till fastighetsmäklare, som delvis inte har så bra prognos de kommande åren, så är ju risken att du blir omotiverad till att slutföra utbildningen. Motivationen och ditt driv är ändå det viktigaste för att lyckas med utbildningen och att söka de jobb du verkligen vill ha.

Var hittar jag information om utbildningar?

– Arbetsförmedlingen har jättebra sidor på sin webbplats med digitala verktyg för att ta reda på mer om både olika yrken och utbildningar. Det finns mycket hjälp att få genom Yrkeskompassen. På Studera.nu kan du få information om alla kurser och program på högskolenivå i Sverige. Där kan man även få information om exempelvis högskoleprov, studentliv och särskilda råd för den som har en funktionsnedsättning.

Har Arbetsförmedlingen tester som kan hjälpa mig?

– Absolut, det finns ett test med elva frågor för dig som kanske inte har så mycket erfarenhet och som behöver lite guidning utifrån dina intressen. Det testet heter Intresseguide och kommer ge dig förslag på yrken som kan passa dig och med utbildningstips. Har du redan en del arbetslivserfarenhet så kan du med fördel göra testet Yrkesguide med fem frågor som kan hjälpa dig att bredda ditt yrkesval och komplettera den utbildning som du kanske redan har. Båda de här testen är både roliga och ger bra vägledning för dig på egen hand.

Längre högskoleutbildning eller en kortare kurs?

– Att sätta sig vid skolbänken behöver inte betyda flera års utbildning. Det kan räcka långt med enstaka kurser. Har du redan viss arbetslivserfarenhet, gått ut gymnasiet och kanske viss eftergymnasial utbildning så kan du med fördel komplettera med en kurs för att åter vara attraktiv på arbetsmarknaden. Yrkeshögskolan är ju också ett mycket bra alternativ. Du blir ju helt färdig i det yrket som du utbildar dig till och du kommer ha goda chanser till arbete efter en YH utbildning.

Här är framtidsjobben - jobb att satsa på

Här söker du till Yrkeshögskolan

Vilka yrken är bra att satsa på?

Om vi ska titta på en topplista som Arbetsförmedlingen tagit fram med jobb värda att satsa på så ligger barnmorska, civilingenjör och förskollärare i topp men högskola. Sen finns motsvarande topplista utan högskoleutbildning och då har vi anläggningsmaskinförare, elektrikeryrken och lastbilsförare i topp.