Hösten - en bra jobbsökarperiod

Publicerad: 2021-09-02

Höst och pandemi kan låta tungt. Men som det ser ut nu är vi faktiskt inne i en bra period för jobbsökande och arbetsmarknaden rör sig i rätt riktning, menar Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

En ung man

Efter år som präglats av att jobb försvinner och olika branscher pekar nedåt kan det vara lätt att bilden av ett hopplöst läge för jobbsökande biter sig fast. Men letar du efter jobb finns det många anledningar att vara på hugget i höst.

– Utsikterna på arbetsmarknaden ser betydligt ljusare ut än på länge, vi ser här i augusti till exempel att antalet utannonserade jobb ligger över nivåerna vi hade under samma period 2019 och 2020, säger Sandra Offesson.

Ökade bemanningsbehov

Arbetsmarknaden repar sig, antalet varsel minskar och arbetsgivarna är mer optimistiska och räknar med fler anställda på ett års sikt är förklaringar. Fler är vaccinerade och lättade restriktioner har gjort att till exempel hotell- och restaurangbranschen har kunnat gå framåt och rekrytera. Fortsätter kampen mot pandemin att gå i rätt riktning ser Sandra Offesson att bemanningsbehoven kan öka ytterligare.

– Vi har ju fortfarande restriktioner men om de lättas ytterligare kan verksamheter som är kopplade till kultur, nöje, sport och event få ökade anställningsbehov, säger hon.

Hösten är het

Lägg därtill att nu under hösten finns dessutom oftast bemanningsbehov inom till exempel skola och andra verksamheter som varit helt eller delvis stängda under sommarmånaderna men nu drar igång.

– Generellt sett brukar det ske många rekryteringar under hösten, konstaterar Sandra Offesson.

Studier bra vägval

Det finns alltså gott om jobbchanser därute i höst. Men märker du att det ändå är svårt att fånga jobbet kan utbildning vara rätt väg framåt, menar Sandra Offesson.

– Vi ser ju även på mycket längre sikt att det finns stora behov av arbetskraft, många går i pension och befolkningen fortsätter öka till exempel vilket skapar arbetstillfällen. Vill man utbilda sig kan detta vara ett bra tillfälle. Ett bra tips kan vara att kolla i Hitta yrken som visar hur framtiden ser ut för yrken du vill satsa på.

Omid Ramahanian, jobbsökarexpert

Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanian: Tre tips för att snabbt få jobb i höst

  • Damma av dina ansökningshandlingar – Se över ditt cv och din personliga brev! Finns det något du kan ändra på, något du kan spetsa till? Det är många som är därute och söker nu, se till att du sticker ut! Du vill också vara snabbt ute när jobben annonseras så att du kan skicka in dina ansökningshandlingar omgående!
  • Sociala medier – Det kommer gå snabbt med rekryteringarna, en del jobb kommer annonseras ut på de traditionella sajterna, medan en del jobb kommer gå direkt via arbetsgivarnas sociala medier konton, se till att följa de arbetsgivare du är särskild intresserad att jobba hos!
  • Använd ditt nätverk – Det här är som del 2 av sociala medier, men där du proaktivt informera dina nätverk att du letar jobb, vem du är och vilken typ av jobb du söker! Kanske får du möjlighet till en intervju redan innan en annons ens kommit ut!