Förbättra dina jobbchanser som 50+

Publicerad: 2021-07-02

Vissa arbetsgivare väljer – medvetet eller omedvetet – bort äldre när de ska rekrytera. Här tipsar vår jobbsökarexpert Omid Rahmanian hur du gör för att arbetsgivare ska fokusera på din kompetens istället för att stirra sig blinda på din ålder.

55 plussare kollar i genom sina ansökningshandlingar
Annika Sundén

Annika Sundén

Under våren har åldersdiskriminering eller "ålderism" på arbetsmarknaden varit ett omdebatterat ämne. En hög ålder verkar sätta stopp för många karriärer - hur skickliga och erfarna dessa personer än är.

– Det är känt att det förekommer diskriminering på grund av ålder och att det kan påvisas redan vid 40-årsåldern, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har uppmärksammat detta och jobbar för att få fler arbetsgivare att tänka om för att de inte ska gå miste om värdefull kompetens hos äldre.

Omid Rahmanian

Omid Rahmanian

Få arbetsgivaren att fokusera på rätt saker

Men vad kan du göra som arbetssökande för att arbetsgivaren inte ska stirra sig blind på din ålder när du söker jobb? Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Omid Rahmanian tycker att ett bra ställe att börja på är att se över dina ansökningshandlingar.

– Bygg ditt cv utifrån jobbannonsen. Tryck extra mycket på de egenskaper som du vet att arbetsgivaren söker efter och lyft dem så tidigt som möjligt i ditt cv eller personliga brev, säger han.

Välj ut det som är intressant

Har du lång yrkeserfarenhet bör du undvika att lista allt du har hunnit med under ditt arbetsliv i kronologisk ordning i ditt cv. Vad du gjorde som 20-åring kanske inte är relevant för det jobb som du söker idag.

– Välj istället att lyfta fram den kunskap och de egenskaper du har som passar för just det jobb som du söker. Det ökar chanserna för att arbetsgivaren fastnar för just dina ansökningshandlingar.

Äldre arbetssökande vittnar också om att man kan bli bortvald eftersom man är överkvalificerad för jobbet som man söker. Ett sätt att hantera det är att tänka över hur du tar upp din erfarenhet i dina ansökningshandlingar.

– Självklart ska du ska sälja in dig själv genom att berätta om din erfarenhet. Men i ditt personliga brev så får du inte glömma bort att berätta varför du söker tjänsten och hur arbetsgivaren kan dra nytta av dig och dina egenskaper på arbetsplatsen. Betona att du vill ha just det jobb som du söker och förklara hur just du kan bidra med hjälp av din erfarenhet och din kompetens, säger Omid Rahmanian.

Strunta i att nämna åldern

Ett annat bra tips som får arbetsgivaren att fokusera mer på din kompetens är att helt enkelt utelämna uppgiften om din ålder i ditt cv.

– Personligen uppger jag aldrig min ålder i cv eller personligt brev då det inte är intressant. Visst finns det undantag, exempelvis om du är skådespelare och ska spela en viss roll. Men det som är viktigt är din erfarenhet och dina egenskaper, säger Omid Rahmanian.

Om jobbsökandet bara resulterar i ”nej tack” kan det vara värt att tänka över vilka jobb som du söker. Går det till exempel att bredda ditt jobbsökande till andra branscher där din kompetens behövs? Omid Rahmanian påminner också om att det aldrig är för sent att vidareutbilda sig.

– Du kan bygga på din kunskap med en kortare kurs eller en ny utbildning. Det finns utbildningar vars längd är från ett par månader till ett eller två år. Med ny kunskap får du en extra bredd eftersom du kan kombinera den med dina tidigare egenskaper och erfarenheter, säger han.

Långtidsarbetslösheten ökar bland äldre

Under pandemin har gruppen 55 – 64 åringar drabbats extra hårt. Många som tidigare haft en stark förankring på arbetsmarknaden har haft svårt att komma tillbaka och få ett nytt jobb. En förklaring kan vara strukturomvandlingen som innebär att arbeten förändras eller försvinner och inte kommer tillbaka. Den medför dessutom nya eller förändrade kompetenskrav. En annan kan vara åldersdiskriminering.

– I grunden handlar det om att ändra attityder och vanor och att bryta fördomar. Fler arbetsgivare, både offentliga och privata, behöver se till kompetens och inte ålder när de anställer. Detta är en lång process som kräver samtal på alla arenor. Samtidigt måste också arbetssökande vara öppna för att byta yrkesbana, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.