Hitta yrkesprognoser – nya tjänsten som hjälper dig att välja yrke

Publicerad: 2021-06-29

Är det smart att satsa på ett vårdyrke? Eller ska jag köra buss? Dessa frågor är bara några av hundratals yrkesfrågor du kan få svar på om du använder Arbetsförmedlingens nya digitala vägledningstjänst – Hitta yrkesprognoser. Vi bad Martin Eden, produktägare för tjänsten, förklara hur den fungerar.

Hitta yrkesprognosen

Vad är Hitta yrkesprognoser för något?

– Det är en ny vägledningstjänst på vår webbplats med framtidsutsikterna för cirka 210 yrken inom 20 yrkesområden. Analysavdelningen tar fram yrkesprognoser på ett nytt sätt med nya modeller och vi ville då göra en ny tjänst som är lättare att hitta i och lättare att använda. Men användarna kommer att känna igen sig då den fungerar ungefär på samma sätt som tjänsterna Hitta yrken och Hitta arbetsmarknadsutbildningar som också finns öppet för alla på arbetsförmedlingen.se.

Till Hitta yrkesprognoser

Vad får jag veta om de olika yrkena?

– Förutom hur framtidsutsikterna ser ut på ett och fem års sikt kan du klicka dig vidare och se filmklipp om yrken, få koll på arbetsuppgifter, lönenivåer och vilka förmågor som är bra att ha för yrket.

Hur skiljer den sig från föregångaren Yrkeskompassen?

– Vi har gjort en bättre sökfunktion i kombination med att vi har en ny struktur för tjänsten i form av yrkesområden och yrkesgrupper. Vi använder en hierarkisk struktur och delar upp innehållet i tjänsten, först i 20 yrkesområden, till exempel IT, bygg och hotell- och restaurang, och där under i yrkesgrupper. Lite som en trappa, ett sätt att filtrera i kategorier, så att det blir enklare att få översikt och att hitta rätt.

Vilka är de tänkta användarna av Hitta yrkesprognoser?

– Den är öppen för alla som är nyfikna på arbetsmarknaden och hur den kan komma att förändras på kort och lång sikt. Det innebär att oavsett om du är arbetssökande, i jobb med en plan för livslångt lärande och karriär eller allmänt nyfiken så är det här en tjänst för dig.