Här är jobben att satsa på nu och om fem år

Publicerad: 2021-06-29

Några av jobben som förväntas ha bäst jobbchanser på både ett års och fem års sikt är undersköterska, tandläkare, lärare, ingenjör, systemutvecklare och målare. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognoser. Här hittar du hela topplistan.

Montage som visar en lärare, en civilingenjör och en sjuksköterska

Lärare, civilingenjör och sjuksköterska – tre av många jobb att satsa på i framtiden.

Trots effekterna av pandemin bedömer Arbetsförmedlingen att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden de kommande fem åren. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse.

Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen

Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker

– Att du har en utbildning är redan i dag en viktig faktor för att du ska få ett jobb, och vi tror att det kommer att bli allt viktigare framöver. En fullföljd gymnasieutbildning är oftast ett grundkrav, men för många jobb krävs dessutom att du har antingen en yrkes- eller högskoleutbildning, säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

I vissa branscher kommer det att vara mycket hård konkurrens 2026, vilket gör det svårare att få jobb. Det gäller till exempel yrken inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell och restaurang, socialt arbete och transport kommer jobbchanserna vara mer varierade.

Mer information

Nya tjänsten Hitta yrkesprognoser

Arbetsförmedlingen presenterar årligen prognoser för hur arbetsmarknaden förväntas se ut för en mängd yrken på fem års sikt. I den nya tjänsten Hitta yrkesprognoser hittar du prognoser för drygt 200 yrken.