Jobben ökar inom besöksnäringen

Publicerad: 11 juni 2021

Restriktionerna har lättats inom besöksnäringen. Hotell och restauranger behöver plötsligt anställa igen, inte minst inför sommaren. Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita ser att det vänder.
– Behovet av duktiga medarbetare ökar hela tiden, säger han.

Tre personer i ett restaurangkök.

Tusentals jobb försvann inom besöksnäringen när pandemin slog till och det har sett mörkt ut länge i branschen. Den 1 juni lättades restriktionerna med bland annat ökade öppettider på restauranger och möjligheter att besöka nöjesparker igen. Den 1 juli lättades restriktionerna ytterligare, vilket innebär samma öppettider för restaurangerna som innan pandemin och att begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar slopas. Peter Thomelius på Visita märker nu av att rekryteringsbehoven ökar med goda jobbchanser för sommaren och förhoppningsvis även på längre sikt:

Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning på Visita.

– De lättade restriktionerna gör att många ser ljuset i tunneln och behovet av duktiga medarbetare ökar hela tiden. Förhoppningsvis lättar restriktionerna ytterligare inom kort och då kommer det skapas ännu fler jobb inom besöksnäringen.

Vilka yrken är mest efterfrågade?

– Det finns många olika tjänster beroende på kunskaper och erfarenhet, så vill man jobba med att överträffa gästers förväntningar finns det all anledning att söka till branschen. Men det är extra stort behov av kockar och serveringspersonal med erfarenhet.

Vad är det som händer på somrarna i branschen?

– Många passar på att göra härliga saker, äta ute och åka till andra delar av landet och bor borta på hotell eller campingplatser. Det gör att behovet av personal är väldigt stora under sommaren för att kunna ta emot allt fler gäster.

Vilka är behoven den här sommaren?

– Det finns många jobb där det inte behövs så mycket förkunskaper eller någon särskild utbildning. Det är en bra bransch för ungdomar och nyanlända att börja jobba i och få in en fot på arbetsmarknaden. Många har sitt första jobb inom besöksnäringen.

Vilken sorts jobb tänker du på då?

– Det kan vara diskare, enklare serveringsuppgifter, städning, man kan vara en värd på en camping eller i en nöjespark.

Varför ska man jobba i besöksnäringen?

– Det är en rolig bransch som lär en mycket om människor och service. Det är relativt lätt att få ett jobb och visar man framfötterna kan man ofta få ett större ansvar. Har man inte jobbat så mycket tidigare får man arbetslivserfarenhet och kontakter. Man kan visa upp för kommande arbetsgivare att man har jobbat och att man kan jobba.

Vilka egenskaper är bra att ha?

– Du behöver gilla att jobba med människor, eftersom man ofta ger service till olika besökare. Och dessutom ska man gilla fart och fläkt.

Hitta jobbet i Platsbanken

Ditt bästa jobbsökartips?

– Kontakta arbetsgivare, även de som inte annonserar, och visa att du vill jobba. En personlig kontakt som besök på plats är oftast det som skapar bäst förutsättningar men mail och uppföljande telefonsamtal är också en bra idé.

Något mer att tänka på?

– Mitt råd är att bara ta jobb hos arbetsgivare som är anslutna till Visita, de allra flesta aktörerna i branschen är det. Då vet man att det finns kollektivavtal, etiska regler, försäkringar och att det görs pensionsinbetalningar.

Och om man får jobb hos en icke ansluten arbetsgivare?

­– Då ska man kontrollera noga att det finns ett hängavtal mellan facket och arbetsgivaren, så att det finns ett avtal om villkoren.