Laima, 23, vågade följa kärleken norrut

Publicerad: 20 maj 2021

Kärleken förde Laima Laitinen från Stockholm till Boden. Här gick det att hitta både en fin lägenhet och ett drömjobb.
– Familjen tyckte mest det var roligt. Mina vänner reagerade starkare.

En ung kvinna sitter på ett torg i Boden.

23-åriga Laima hade blivit kär i norrbottningen Linus Vikström. Det innebar många resor för båda för att hålla förhållandet vid liv. Men till sist kom de till en punkt när de kände att det var dags att ta nästa steg.

Linus kom in på Luleå Tekniska Universitet och då tog jag beslutet. Jag var beredd att flytta upp för kärleken, säger Laima Laitinen.

Då var hon 19 år och längtade efter att få flytta hemifrån. Och att hitta en egen lägenhet i Stockholm är inte det lättaste.

Med flytten till Norrbotten löste sig allt

Vi fick en lägenhet ganska centralt i Boden.

Hur reagerade omgivningen på att du skulle flytta 100 mil?

Familjen tyckte mest det var roligt. Mina vänner reagerade starkare. Min bästa vän började till och med att gråta. Flera tyckte också att jag var modig, men jag har inte förstått det. Jag tyckte inte det var särskilt modigt.

I september har Laima varit norrbottning i exakt tre år.

Jag började med att ta lite ströjobb. Jag var springvikarie på dagis, personlig assistent nattetid och timvikarie på ett gruppboende.

Sedan fick hon drömjobbet på butiken Carlings mitt på Storgatan i Luleå.

Hur lyckades du få jobbet?

Jag klev in där med mitt CV och snackade lite. Jag fick till en intervju. Det var jag, regionchefen och butikschefen. Vi pratade i minst en och en halv timme om allt möjligt, sedan dess har jag varit här, säger hon och skrattar.

Att hon trivs går inte att undgå. Laima berättar att kläder är hennes stora hobby och att hon faktiskt gärna tillbringar tid på jobbet även när hon är ledig.

Så hittar du jobben i norra Sverige

Vad gillar du mest med ditt jobb?

Jag älskar mina kollegor och jag gillar att göra fint. Vad jag gillar med Carlings är att det är så socialt. Det är så olika typer av kunder eftersom det både är en kill- och tjejbutik.

Att bo i Boden och jobba i Luleå innebär lite pendlande, men det tror hon att hon klarar så bra just för att hon är från Stockholm, där restid till jobbet snarare är regel än undantag.

För mig har det faktiskt aldrig varit ett problem. Jag tycker att det går snabbt.

Hur var det för en stockholmstjej att plötsligt landa i Boden?

Det har ändå gått bra. I början var jag en riktigt gnällig stockholmare som muttrade om att Boden var en jävla byhåla och sådana löjliga grejer. Men det berodde på otrygghet. Det gäller att hitta ett sammanhang, att skaffa sina egna kompisar.

Är det stor skillnad mot livet du levde i Stockholm?

Jag lever ett annorlunda liv nu, men man kan absolut leva ett stockholmsliv i Luleå i dag. Det blir vad man gör det till.

Just nu skriker norrlänen efter arbetskraft. Minst 10 000 nya jobb måste fyllas med personal. Vad har du för råd att ge människor som blickar nyfiket mot norra Norrland?

Var inte trångsynt. Våga vidga dina vyer. Och flyttar ni upp så skaffa en vinterhobby, som att åka skidor. Det är lättare om man längtar efter vintern.

Så hittar du jobben i norra Sverige