Projekt ger Leo gymnasiebetyg och väcker jobbdrömmar

Publicerad: 2021-04-29

Han kämpade med gymnasiestudierna under flera år utan att bli färdig. Efter några tillfälliga jobb och en period av arbetslöshet fick Leo Schendel möjlighet att vara med i ett stöttande projekt hos Arbetsförmedlingen. Nu har han påbörjat slutspurten för att bli klar med gymnasiet. Och siktar på jobb som industrielektriker.

Leo Schendel har fått upp studiemotivationen med hjälp av projektet Ung framtid 2.0

– Det känns mycket bättre nu, det känns som man har en framtid. Jag har något att sträva efter och just nu är det att bli klar med mina studier, säger Leo Schendel .

Leo Schendel föddes för 25 år sedan i Ryssland, kom till Sverige som 10-åring och har vuxit upp i Sundsvall. Under gymnasiet hade han svårt att fokusera på skolan och efter två år hoppade han av sin utbildning. Han började på Ålsta Folkhögskola för att komplettera betygen, men blev aldrig helt färdig. Under ett par år hade han tillfälliga jobb och därefter blev han arbetslös.

Finns i sju län

Efter nästan ett år utan jobb fick han i slutet av 2019 möjlighet att gå med i projektet Ung Framtid 2.0. Projektet finns i de sju län i Sverige (se faktarutan) som har högst ungdomsarbetslöshet. Deltagarna får en personlig kontaktperson på Arbetsförmedlingen och ett intensivt stöd med matchning mot jobb och studier. De får även individuellt utformade insatser som är avpassade utifrån varje persons behov. Målet är att ungdomarna ska börja studera eller jobba.

– Det här är någonting jag verkligen kan rekommendera till andra. Får du chansen ska du vara med säger Leo Schendel.

Webbinar: Så funkar Ung Framtid 2.0

Ganska snart efter att han gick med i Ung Framtid 2.0 fick han ett jobb, men det varade bara några månader. När han blev arbetslös igen var han fortfarande inskriven i projektet och kunde snabbt få hjälp att ta nästa steg. Genom Arbetsförmedlingen fick Leo Schendel möjlighet att återvända till Ålsta Folkhögskola i juni förra året, där han började på en studiemotiverande folkhögskolekurs.

Kursen gav resultat

Kursen har gett resultat och Leo har fått både motivation och nya kunskaper om studieteknik. Nu tar han det sista krafttaget för att äntligen få sin gymnasieexamen. Med hjälp av aktivitetsstöd under ett år får han möjlighet att avsluta sina studier. Han är redo att kämpa den sista biten.

– Det är bara att ta vara på tiden du har och köra hårt. Jag har fått fokus på det som verkligen gäller.

När han väl tagit examen planerar han att läsa till industrielektriker, samma inriktning som han gick på gymnasiet. Han berättar att hans gamla klasskompisar fick jobb så snart de var klara med utbildningen.

– Jag avslutar något som verkligen ger mig en framtid, säger Leo Schendel.

Jättebra att ta chansen

Carola Larsson som är projektledare för Ung Framtid 2.0 tycker Leo Schendels resa är ett bra exempel på vad man vill uppnå med projektet.

– Det är jättebra att Leo har tagit chansen att utbilda sig. Varenda ungdom behövs på arbetsmarknaden, vi tror på dem, säger hon.

För att kunna delta i projektet krävs att du uppfyller du kriterierna (se faktaruta). Därefter görs en individuell bedömning för att gå vidare. Carola Larsson vill uppmuntra fler arbetssökande att höra av sig.

– Vi har inga andra trösklar än kriterierna. Mejla till oss i projektet och och våga fråga så får du ett samtal med våra projektmedarbetare och så tar vi det därifrån, säger Carola Larsson.

För att kunna delta i projektet ska du

  • Bo i något av följande län: Västernorrland, Jämtland, Gävleborg, Värmland, Blekinge, Skåne eller Dalarna.
  • vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • vara mellan 16 - 29 år.
  • sakna gymnasieexamen.
  • ha gymnasieexamen men sakna tydlig yrkesinrikting.

Kontakt om du är intresserad

E-post Ung framtid 2.0

Mer om Ung Framtid 2.0