Fortfarande möjligt söka till högskolan i höst

Publicerad: 29 april 2021

Har du kommit på att du vill plugga i höst men missade sista anmälningsdag till högskolan? Lugn chansen finns fortfarande kvar.
Vi bad Antonella Acciai på Universitets- och högskolerådet om några sista minuten-tips för pluggsugna.

Studenter på universitetet

Finns det en chans att komma in till hösten?

– Ja, absolut. Det är alltid en hel del utbildningar som inte har fått tillräckligt med sökande strax före terminstart och även en bit in på terminen. Men möjligheterna varierar beroende på vilken skola och vilket ämne det handlar om. På en del kurser kan det finnas många lediga utbildningsplatser medan det på andra rör sig om några enstaka.

Var hittar jag utbildningar som är sökbara?

– Gå in på vår webbplats antagning.se där alla landets universitets- och högskoleutbildningar finns representerade. Där kan du söka på ämnen eller skola och ort efter en utbildning som intresserar dig. Vid de utbildningar som fortfarande är sökbara står det ”Öppen för sen anmälan”. Men att de är sökbara innebär förstås inte att man är garanterad en plats. Det går såklart också bra att ringa runt till universitet och högskolor och fråga om det finns några lediga platser.

För vilka kurser är chansen störst?

– Det kan jag inte svara på. Intresset för olika utbildningar liksom antalet platser varierar från år till år. Den här sökomgången var det till exempel för få sökande till en del utbildningar som därför inte kan genomföras. Sådant är svårt att veta i förväg. Tipset jag kan ge är återigen att kolla med lärosätena lokalt hur det ser ut, antingen genom att gå in och se om det finns någon information på deras webbsidor eller genom att ringa dem.

Hur ska jag göra när jag vill söka?

– Du skapar ett konto på antagning.se och väljer vilka utbildningar du vill söka till. När du gjort det får du hem en aktiveringskod med posten. Här kan du sedan följa antagningsprocessen och tacka ja eller nej till erbjuden utbildning.”

Vad är viktigt att tänka på vid anmälan?

– Säkerställ att du laddar upp de meriter som krävs, läs ordentligt det som står under ”Förkunskapskrav” och ”Läs mer om behörighet” kopplat till den utbildningen du önskar anmäla dig till på antagning.se. Håll sedan ögonen på ditt konto eftersom det närmar sig terminstart och du kan få besked ganska snabbt. Men det är också så att en del platser, inte minst för fristående kurser kan bli lediga långt in på terminen, så ge inte upp. Och skulle du inte komma in denna omgång ska du inte tveka att söka till vårterminen. Ett sätt att öka chanserna är att göra högskoleprovet.