Webbutbildning öppnar dörrarna för jobb i vården

Publicerad: 2021-02-26

Vill du jobba inom vården och omsorgen? Ett tips då är att genomföra Socialstyrelsens korta introduktionsutbildning på webben. Efteråt får du intyg som kan öka dina jobbchanser betydligt.
– Jag var arbetslös väldigt länge men efter introduktionsutbildningen fick jag jobb direkt, säger Ola Anderberg.

Webbutbildning ger en introduktion till jobb inom vård och omsorg.

Vården och omsorgen brottas ständigt med brist på personal och med pandemin har situationen på många håll blivit väldigt ansträngd. För att snabbt kunna bemanna upp med fler personal i verksamheter för äldre personer och personer med funktionsnedsättning har Socialstyrelsen tillsammans med Ersta Sköndal Bräcke högskola tagit fram ett introduktionspaket i form av en webbutbildning. Utbildningen vänder sig till dig utan tidigare erfarenheter av arbete inom vård och omsorg och till dig som har erfarenheter av arbete inom området men som ligger längre tillbaka i tiden.

Är du arbetssökande och har arbetslöshetsersättning bör du stämma av av med din a-kassa innan du genomför utbildningen. Detta så att du inte i efterhand får problem med ersättningen.

Får intyg att visa för arbetsgivare

Introduktionspaketet består av två utbildningsdelar där Socialstyrelsen tagit fram del ett och Ersta Sköndal Bräcke högskola har tagit fram del två. Efter varje genomgången del får deltagaren ett intyg som kan uppvisas för arbetsgivare.

Therese Hellman, Socialstyrelsen

Gå till webbutbildningen

– Det här är inte en komplett yrkesutbildning utan en introduktion där deltagarna får grundläggande kunskaper för att arbeta inom området. Utbildningen tar upp lagar och regler, socialtjänstens uppdrag, äldreomsorgens värdegrund, bemötande och förhållningssätt, basala hygienrutiner, kunskap om sjukdomar och läkemedelshantering, och annat som är viktigt att ha kunskap om i arbetet med äldre och med personer med funktionsnedsättning, säger Therese Hellman, utredare på Socialstyrelsen som varit projektledare för att ta fram utbildningspaketet.

Therese Hellman uppmuntrar arbetssökande som vill arbeta inom det här området att genomföra webbutbildningen.

Genom att gå utbildningen får deltagarna en introduktion till arbetet och vad det kan komma att innebära.

Fick jobb efter tre års arbetslöshet

Att introduktionspaketet och intygen efter genomgången utbildning ökar jobbchanserna är Ola Anderberg ett bevis på. Han är företagssäljare i grunden men har varit arbetslös de senaste tre åren. Han sökte massvis med jobb under hela den tiden, även inom äldreomsorgen. Dessutom har han hjälpt till som volontär för Röda Korset och Svenska kyrkan parallellt med sitt jobbsökande.

Ola Anderberg fick jobb direkt efter webbutbildning

– Ofta fick jag ens fått svar på mina ansökningar. När jag väl fick svar var det vanliga att det stod att jag var överkvalificerad för jobbet. Men jag misstänker att har man som jag passerat 50-strecket så är man mer eller mindre uträknad, säger Ola Anderberg.

Men i höstas vände det äntligen för honom när han fick tips om introduktionsutbildningen på webben. Han bestämde sig för att genomföra den.

– Den var inte särskilt svår och tog mig bara några dagar att göra. Det var det verkligen värt för med de intygen i handen fick jag omedelbart jobb i hemtjänsten. Jag stortrivs med jobbet. Det är skönt att få vara en del av en arbetsgemenskap igen och jag trivs bra med att få hjälpa de gamla. Jag känner att jag gör skillnad, de är så tacksamma, säger Ola Anderberg.