För tre år sedan kom han till Sverige från krigets Syrien. I dag jobbar Behzad Osman, 23, heltid på Ica Nära Humlegården i Stockholm. Tre månaders kombinerad praktik och utbildning ledde till anställning.

Det är eftermiddag och Behzad Osman tar en paus från arbetet i kassan. Han visar runt i Ica-butiken där han har jobbat sedan juni 2019.
– De gillar mig för jag jobbar bra och jag lär mig snabbt, säger han om kollegorna.
Vid det här laget har han hunnit lära sig alla arbetsuppgifter i butiken och är trygg i jobbet. Det var annorlunda när han började som praktikant för snart två år sedan. Då befann han sig i ett nytt land med en ny kultur och ett språk som han just höll på att lära sig.
– När man inte kan språket blir man jätterädd. Första gången jag kunde få göra praktik på Ica sa jag nej, säger Behzad Osman, som menar att det är viktigt att våga ta chansen.
Han beskriver hur han tog mod till sig. Efter drygt ett år i Sverige tackade han ja till en plats på Arbetsförmedlingens och Stockholms stads lokala jobbspår för Ica.
Praktik varvat med utbildning
När Behzad Osman började som praktikant på Ica Nära Humlegården var det mycket att lära. Under de tre månaderna som han deltog i jobbspåret lärde han sig grunderna. Halva tiden ägnades åt praktik i butiken. Resten av tiden gick han en yrkesinriktad utbildning. Kurserna fokuserade på yrkessvenska, butiksyrket och samhällsorientering.
– Jag lärde mig många nya yrkesord som man inte lär sig i skolan, hur man visar respekt för människor här i Sverige och hur man jobbar i Sverige. Vi pratade om traditioner och hur jag kan göra för att visa respekt för kollegor, berättar Behzad Osman.
Det lokala jobbspåret blev början på hans yrkesliv i Sverige. Därefter väntade nästa steg.
– Sedan ville chefen skriva kontrakt, säger Behzad Osman.
Positivt med praktikanter
Butikschef Filip Nyberg såg det som en möjlighet när han fick frågan om att ta emot en person från Arbetsförmedlingen:
– Det här var ett utmärkt tillfälle att hitta bra personal.

Filip Nyberg, butikschef
Sedan tidigare hade han positiv erfarenhet av att ta emot praktikanter. Men han hade ett krav för att kunna säga ja: personen skulle vara arabisktalande. Då skulle han kunna ge ett bra stöd med hjälp av de tre arabiskspråkiga medarbetarna som redan fanns i butiken.
Filip Nyberg är nöjd med Behzad Osmans utveckling.
– Det har funkat hur bra som helst. Han har fått gå interna utbildningar och gjort stora framsteg i svenska språket. Det bygger en viktig grund för framtiden, säger han.
Vid kommande personalbehov skulle butikschefen gärna använda sig av samma rekryteringsmetod. Han rekommenderar även andra arbetsgivare att prova.
– Ja, absolut. Hittar man rätt person är det bara att köra.
Lokala jobbspår
Det finns lokala jobbspår över hela landet med olika inriktning. Jobbspåren består av insatser som anpassats för ett specifikt yrkesområde. Deltagarna får praktisk erfarenhet, oftast i kombination med utbildning. Stort fokus ligger på att lära sig svenska kopplat till yrket. Målgruppen är nyanlända som behöver stöd för att etablera sig på arbetsmarknaden.
Jobbspåren genomförs i samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommuner och arbetsgivare. Initiativet till de lokala jobbspåren kommer från Delegationen för unga och nyanlända till arbete (DUA).