Nu ska alla jobbannonser samlas på samma ställe

Publicerad: 2021-02-15

Nu slipper du snart växla mellan olika jobbannonsplattformar när du söker jobb. Ett samarbete mellan Sveriges största annons- och matchningsaktörer ska göra det möjligt att se alla utlysta jobb, oavsett plattform. Den tekniska lösningen testas först i Platsbanken.

Ung kvinna letar jobb i Platsbanken via läsplattan.

Ekosystemet för annonser är ett första synligt steg mot att ge dig som arbetssökande en nära nog heltäckande bild av utlysta tjänster, oavsett plattform, genom ett samarbete med öppna data. I och med initiativet från Jobtech på Arbetsförmedlingen visar Platsbanken annonser från ytterligare åtta aktörer.

Aktörerna delar med sig av jobbannonser

Ekosystemet för annonser som startade 2020 handlar om att landets största annons- och matchningsaktörer öppnar upp och delar med sig av jobbannonsdata. Syftet är att skapa en hållbar modell för aktörerna att den sökande ska hitta jobbannonser och effektivisera den digitala matchningen.

– Det är viktigt för oss att hitta ett hållbart samarbete som respekterar privata aktörers affärsmodeller. Målsättningen är ju att kunna jobba med 100 procent av alla annonser. Både för att kunna producera bättre statistik men också för att ge arbetssökanden möjlighet att hitta fler jobb, säger Maria Dalhage, projektledare för Ekosystem för annonser på Arbetsförmedlingen.

"Viktigt att underlätta jobbsökandet"

Arbetsförmedlingen samlar aktörerna och står för de tekniska lösningar som krävs för gemensam hantering av annonsdata. Det innebär att cirka 80 procent av marknadens jobbannonser kommer att vara samlade, tillgängliga och publicerbara i pilotversionen på Platsbanken.

– Pandemin har gjort att vi har fler kandidater som söker jobb samtidigt som det finns färre annonser ute. Just nu är det mer viktigt än någonsin att underlätta arbetssökandet. Som en av de största kommersiella jobbaktörerna känns det självklart att vara med i det här samarbetet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Blocket Jobb.

För aktörerna som deltar är det möjligt att öka trafiken till den egna annonsplattformen med cirka tjugo procent.

Så här fungerar det

När du gör en sökning i Platsbanken kan du välja att se resultat från Platsbanken eller Externa webbplatser genom att klicka på flikarna med samma namn.