Därför ska du söka sommarjobb redan nu

Publicerad: 29 januari 2021

Visst kan sommaren verka långt bort. Men det finns redan tiotusentals sommarjobb i Platsbanken så vill du ha ett jobb under perioden finns det bara fördelar med att börja söka nu. Det menar Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert Ellinor Wassberg.

Sommarjobb på handelsträdgård

Pandemin förändrar arbetsmarknaden och det gäller även sommarjobben.

– Fler är inskrivna som arbetssökande och då ökar konkurrensen om de jobb som finns, även sommarjobben. Då är det bra att vara tidigt ute innan många fler söker jobben, säger Ellinor Wassberg.

Hitta sommarjobben direkt i Platsbanken

I pandemitider varierar det också hur det ser ut i olika branscher. En del går upp medan det går trögt för andra.

Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert Arbetsförmedlingen

– Det är en fördel om du är uppdaterad på hur det går i olika branscher, följer nyhetsrapporteringen och håller koll på vilka annonser som finns ute. Kanske är det läge att titta på andra branscher som det går bättre för än den du tänkt dig från början.

Om du är först eller bland de första som kontaktar en arbetsgivare är det lättare att rekryteraren kommer ihåg dig.

– Det är en klar fördel att synas redan innan arbetsgivaren söker personal. Även om du inte får jobbet direkt så kan du ligga bättre till än andra som söker jobbet när annonsen väl kommer ut. Det visar inte bara att du är väldigt intresserad av jobbet utan även att du är driftig och angelägen.

Webbinar: Så får du sommarjobb

Att vara tidigt ute behöver inte bara innebära att kontakta arbetsgivare så fort som möjligt. Förberedelser kan vara lika viktiga. Att ha ett tydligt och uppdaterat cv som är anpassat för jobbet du söker

– Om du börjar vässa dina ansökningshandlingar redan nu slipper du hafsa ihop något hastigt som ger ett sämre intryck och kanske gör att du väljs bort från jobbet du vill ha, säger hon.

Så skriver du ett vinnande cv

Ellinor Wassberg vill lyfta fram att det finns fler fördelar med ett sommarjobb än bara en inkomst. Säsongsjobb ska inte underskattas.

– För många unga är det första steget in på arbetsmarknaden. Sommarjobb kan också bli förlängda och gå över till längre anställningar. De kan även ge nyttiga referenser, kontakter och erfarenhet som ger dig en fördel när du ska söka nästa jobb.