3 000 jobb skapas i Northvolts batterifabrik i Skellefteå

Publicerad: 2021-01-29

Rekryteringen är redan igång. Fram till 2025 behövs omkring 3 000 personer för att jobba på Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Northvolts batterifabrik i Skellefteå

Fasader till enorma fabriksbyggnader är redan resta i Västerbottens skogsmarker och rekryteringen till anläggningen som ska uppta ett område större än 40 fotbollsplaner är igång men tar fart rejält nästa år. Batterifabriken i Skellefteå ska tillverka litiumjonbatterier till bland annat elbilar och lagring av energi. Bedömningen är att mer än 3 000 personer behöver anställas under de kommande fyra åren.

Katarina Borstedt Northvolt

– Vi har rekryterat en del internationellt för att få den rätta specialistkompetensen inledningsvis. Men huvuddelen av de som ska rekryteras kommer jobba i vår produktion, det är de som sätter samman batterierna och levererar dem till våra kunder. De blir kärnan i vår verksamhet och vi hoppas kunna hitta de flesta i Sverige, säger Katarina Borstedt, Growth Director på Northvolt.

Jobbpodden: Intervju med Katarina Borstedt

Vad är det för typ av jobb?

– Detta är en ny industri men det finns många likheter med andra industrier. Produktionen kan enklast beskrivas som tre steg. I det första steget tas det aktiva materialet i batteriet fram. Det kan liknas vid klassisk process- och kemisk industri, där man jobbar i kontrollrum och ronderar i anläggningar med bland annat stora ugnar. Nästa steg liknar pappers- och tryckindustri där det utvunna materialet formas likt papper på stora rullar. Sista ledet är en högteknologisk automatiserad process där komponenterna i batteriet sätts ihop. Det är inget manuellt arbete utan man styr produktionsmaskiner och löser de fel som uppstår i maskinerna. Vad som skiljer vår produktion från många andra industrier är kraven på renhet och kvalitet. I många fall känns det mer som ett stort laboratorium än ett industrigolv.

Så vilka kompetenser söker ni?

– Industriutbildning eller erfarenhet från industri är så klart meriterande men eftersom det inte är någon som har den här specifika erfarenheten, så öppnar det upp för vem som helst att bygga på den kompetensen. Det viktigaste är att man har rätt personlighet och förmågor. Man kommer långt med ett teknikintresse och ett brinnande engagemang gällande att skapa en bättre framtid för våra barn.

– Vad som också kan nämnas är att vi har en väldigt internationell organisation på plats idag med över 70 nationaliteter representerade. Så att kunna prata med sina kollegor på engelska blir viktigt oavsett var du arbetar på företaget.

Finns det utbildningar att gå redan nu?

– Eftersom det är en ny typ av industri så arbetar vi hela tiden för att få fram flera industrispecifika offentliga utbildningar. Vi har till exempel en yrkesutbildning på plats i Skellefteå och vi samarbetar med Arbetsförmedlingen om att skapa arbetsmarknadsutbildningar eller spetsutbildningar som ger rätt kompetens. Eftersom vi kommer rekrytera stora volymer de nästkommande fem åren så finns det goda chanser att jobba hos oss om man börjar en yrkesutbildning inom industrin nu. Håll då utkik efter utbildningar med fokus mot processindustri eller automation. Vi kommer vid behov att bygga på det batterispecifika i våra interna utbildningar.

Nyfiken på industriyrken?

Läs om hur det är att jobba som automationstekniker eller processingjenjör i Hitta yrken

Hur ska man visa upp sig för er eller få kontakt?

– På Northvolt.com/career hittar man alla våra öppna tjänster, idag finns ett par hundra roller redo att sökas. Är man nyfiken på arbete i produktion så finns det en del frågor och svar på northvolt.com/skelleftea och hittar man inte svaret på sin fråga där kan man alltid ställa den via join@northvolt.com.

Men det lär väl även finnas behov att anställa utanför fabriken?

– Ja, tittar man på kommunens tillväxtprognos är de 3 000 vid fabriken inte slutsiffran i Skellefteå. Till exempel uppstår ett ekosystem när våra underleverantörer etablerar sig och med en växande stad uppstår arbetstillfällen inom samtliga sektorer som till exempel hotell, skolor och vård. Prognosen pekar mot 10 000 nya jobb tack vare vår etablering.