Baraa tog körkort – fick jobb direkt

Publicerad: 2021-01-27

Körkort kan vara avgörande när du söker jobb. Det är Baraa Dghem, 31, väl medveten om. – Det var det första de frågade om på anställningsintervjun.

Baraa och Maher som nyss tagit körkort står vid sina bilar.

Körkort öppnade dörren till arbetslivet för Baraa och Maher.

För Baraas del ledde körkortet till att hon fick jobb som vikarie i kommunens hemtjänst. Hon hade sökt en liknande tjänst tidigare, men fick då höra att det skulle bli svårt eftersom jobbet innebar en del hembesök.

– Men efter att jag hade tagit körkort fick jag jobb direkt.

Deltog i utbildningsprojekt

Hon är en av cirka 400 personer som fick gå en trafikförberedande utbildning tack vare ett samarbete mellan nio kommuner i Östergötland, Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, Länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen. Projektet riktade sig till utrikes födda och långtidsarbetslösa. Minst hälften av platserna skulle gå till kvinnor. Efter den trafikförberedande utbildningen fick deltagarna fortsätta läsa teori och övningsköra på egen hand.

En annan som nyligen tagit körkort är Maher Grayeb, 48. Han hade körkort i Syrien så för honom var startsträckan inte lika lång. Bara två månader efter utbildningen tog han svenskt körkort.

– Men regelverket här i Sverige skiljer sig mycket. Så det var bra att få läsa teori, säger han.

För några månader sedan fick han en visstidstjänst som målare. Mycket tack vare körkortet.

– Det behövs för att ta mig till och från jobbet och gjorde att jag kunde söka jobb på andra orter, säger Maher.

Körkortslån för dig som är arbetssökande

Projektet avslutades 2019 men initiativtagaren Djamal Hamaili, som är integrationssamordnare i Valdemarsvik kommun, hoppas att det ska vidareutvecklas och bli tillgängligt på flera platser i landet längre fram.

Till dess vill Djamal Hamaili tipsa om CSN:s körkortslån som gäller för vissa arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen.

– Att ta körkort tar tid och är dyrt, men med CSN-lånet kommer man åtminstone en bit på vägen.

Dörröppnare till olika yrken

Ett körkort öppnar dörrarna till många olika yrken. Vill du veta mer om vad som krävs eller utbildningsvägar till olika yrken som till exempel taxichaufför eller budbilsförare kan du gå till Hitta yrken.

För Baraa har körkortet förändrat mycket. Samtidigt som hon jobbar har hon börjat studera till undersköterska i Norrköping som ligger ungefär en timmes bilresa bort.

– Jag är jättestolt. Jag har fått ett jobb och kan enklare ta mig till och från skolan. Även vardagen med handling och barnhämtning har blivit bättre. Och nu är jag inte beroende av att andra ska skjutsa mig.

Mer om körkortslån på csn.se