Arbetsmarknadsutbildning gav Rebecca jobb direkt

Publicerad: 2021-01-15

När Rebecca Edwall var arbetslös fick hon tips av Arbetsförmedlingen att gå en arbetsmarknadsutbildning till besiktningstekniker.
– Nej, var min första tanke, jag kan ju inget om bilar. Men sedan blev jag nyfiken och sökte och fick plats på utbildningen. Och den gav jobb direkt, säger hon.

Arbetsmarknadsutbildning gav Rebecca jobb som besiktningstekniker

Klockan är bara strax efter sju på morgonen men inne på Bilprovningen på Gärdet i Stockholm är arbetet redan i full gång. Besiktningsteknikern Rebecca Edwall håller precis på att hissa upp dagens första bil i lyften samtidigt som hennes kollega vinkar in en annan bil genom porten en bit bort. Alla moment under besiktningen följer ett minutiöst schema, från den inledande kollen att varningstriangeln ligger i bakluckan till den avslutande checken att bromsar och koldioxidhalter är som de ska.

– Kunderna på den här stationen har ofta nya exklusiva bilar som det sällan är något att anmärka på. Nu börjar jag känna mig trygg i jobbet men det kan ändå vara svårt ibland att bedöma om en bil ska godkännas eller inte. Men då finns det alltid någon kollega att fråga. Eller så kan jag titta i vår ”bibel” kontrollbesiktningshandboken där står i princip allt man behöver veta om alla bilar, säger Rebecca Edwall.

Rebecca Edwall var föräldraledig från sitt jobb i en matbutik under 2019. Hon hade länge vantrivts på jobbet så när föräldradagarna var slut valde hon att säga upp sig och skriva in sig på Arbetsförmedlingen. Hon sökte ett flertal jobb men hade ingen aning om vad hon ville arbeta med.

Fick tips om yrkesutbildning

En dag föreslog handläggaren på Arbetsförmedlingen att Rebecca Edwall skulle söka en plats på en arbetsmarknadsutbildning till besiktningstekniker som är en yrkesgrupp det är brist på.

– Nej, var min första tanke. Jag kan ju ingenting om bilar. Men efter ett tag blev jag nyfiken och började tänka om. Plötsligt hade jag skickat in en ansökan och blev efter ett tag kallad till antagningsprov.

Hon har förstått att antagningsproverna inte gick jättebra för hennes del. Men hon lyckades uppenbarligen ändå göra ett sådant intryck att hon antogs.

– Utbildarna berättade att de ville erbjuda mig en plats för att jag hade en sådan stark vilja och att det var viktigt för att klara sig igenom utbildningen. Det stämmer kan jag säga för den var väldigt tuff med mycket teori, avancerade tekniska moment och svåra prov. Jag är väldigt nöjd med mig själv för att jag lyckades genomföra den, säger Rebecca Edwall.

Pluggade på distans

Rebecca Edwall påbörjade den halvårslånga arbetsmarknadsutbildningen i februari. Men hon hann inte mer än börja innan coronapandemin slog till och omöjliggjorde utbildningsverksamhet där deltagare och lärare träffas fysiskt.

Lösningen blev distansstudier.

– Vi hade ett dataprogram som plattform under utbildningen. Men att sitta hemma vid datorn i köket och lära sig ett så här praktiskt yrke från grunden och få en helhetsbild över hur bilens alla delar ser ut och fungerar är verkligen inte samma sak som att utbilda sig på plats med en lärare som visar de olika momenten. Det var svårt men det gick, säger Rebecca Edwall som under utbildningen erbjöds praktikplats hos Bilprovningen på Stockholm-Gärdet, en praktikplats som redan efter två dagar ledde till en anställning.

Gillar att lära sig nya saker

Nu har Rebecca Edwall jobbat som besiktningstekniker ett halvår och stormtrivs på stationen på Gärdet som endast bemannas av henne själv, ytterligare två besiktningstekniker plus stationschefen.

– Det roligaste med mitt jobb är att jag hela tiden får lära mig nya saker och att jag får träffa så många trevliga kunder. Dessa har ofta väldigt fina bilar som det är skoj att sätta sig i och provköra. Jag har faktiskt besiktat Zlatans Ferrari. Den var kul att köra och den blev godkänd, säger Rebecca Edwall och skrattar.

Uppskattade Rebeccas viljestyrka

Nelly Lindholm, stationschef, hos Bilprovningen Stockholm-Gärdet är mycket nöjd med rekryteringen av Rebecca Edwall. Hon är också positiv till att Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsmarknadsutbildning då efterfrågan på utbildade besiktningstekniker är större än tillgången.

– Jag var Rebeccas handledare under praktiken och märkte direkt hennes enorma viljestyrka. Hon hade längre startsträcka än andra deltagare i utbildningen som kanske meckat med bilar förut, men hon gav sig inte och är nu en jätteskicklig besiktningstekniker. Att hon dessutom är kvinna är ett plus i ett så här mansdominerat yrke, säger Nelly Lindholm.