Snabb utbildning gav Ahmad och Yousef jobb som bagare

Publicerad: 2020-12-17

Arbetsmarknaden är i stort behov av bagare och konditorer. Två personer som är helt nybakade i sina yrken är Yousef och Ahmad, som fick jobb tack vare en utbildning som Arbetsförmedlingen och Ica Maxi i Linköping knådat ihop.

Snabbutbildning ledde till bagarjobb

Yousef Yousef och Ahmad Aljandali har utbildat sig till bagare.

Lussekatter, vörtbröd och pepparkakslimpor. I bageriet inne på Ica Maxi är julstöket i full gång. Bakom disken finns två av butikens senaste medarbetare: Yousef Yousef och Ahmad Aljandali.

De påbörjade sina introduktionstjänster i november efter åtta veckors studier i kombination med praktik. Vanligtvis är bagarutbildningar längre men med Arbetsförmedlingens hjälp och projektet Mer mat – fler jobb, kunde en skräddarsydd lösning tas fram. Efter utbildningen har Yousef och Ahmad fortsatt att lära sig yrkena i butiken som lärlingar.

– Vi har redan lärt oss jättemycket. Att göra tårtor, bakelser och pajer. Jag är tacksam för utbildningen och att jag har fått det här jobbet. Förut satt jag mest hemma, men nu har jag ett jobb att gå till och kollegor som jag trivs med, säger Yousef som arbetar i konditoriet för dagen.

Berikar arbetsplatsen

Anneli Nåhdin är HR-chef på Ica Maxi Linköping. Hon är också nöjd med upplägget.

Anneli Nåhdin, HR Ica

– Det är inte bara vi som har problem att hitta kompententa bagare och konditorer, det är ett problem som finns i hela regionen. På detta sätt kunde vi bidra med integrationen för två personer och samtidigt berika vår arbetsplats med nya kollegor. Det är även ett sätt för oss att göra vår del i att fylla på med eftertraktad kompetens till branschen.

– Vi såg det som en win-win helt enkelt, säger Anneli Nåhdin.

Helt utan förkunskaper var Ahmed och Yousef dock inte. Båda har tidigare arbetat på restauranger och pizzerior. Just ett intresse för bakning, och tidigare erfarenheter av att arbeta med deg var ett stort plus när Ica gick igenom ansökningar, berättar Anneli.

– Men vi fokuserade inte jättemycket på tidigare meriter, utan mer på personlig inställning.

Nya erfarenheter

Ahmad som tidigare arbetat som inredningsarkitekt innan han flyttade till Sverige såg jobbet som en chans att utvecklas och lära sig nya erfarenheter.

– Bagerichefen här har arbetat som konditor i över 16 år, det finns mycket kunskap här.

Det bästa med bageriet är kollegorna, att få arbeta med händerna och att alla hjälper hoppar in och varandra när det behövs, enligt Ahmed. När han får göra bakelser eller tårtor trivs han som bäst.

– Det påminner lite om när jag arbetade med inredning, det är mycket fokus på detaljer och man får skapa vackra saker från grunden.

Bagare och konditor = goda jobbchanser

Framtidsutsikterna för att få jobb som bagare och konditor är stora. Det beräknas vara liten konkurrens om jobben både inom ett och fem år. Ta reda på vad lön, utbildningsvägar och vilka egenskaper som krävs om du skriver in bagare i sökfältet på Hitta yrken.

Mer mat fler jobb

Mer mat – fler jobb är ett nationellt samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Lantbrukarnas riksförbund och Livsmedelsföretagen som finansieras av Europeiska socialfonden (ESF). Syftet är att stärka svensk livsmedelsproduktion och att fler ska jobba med mat och livsmedelsproduktion i framtiden. Det gör Arbetsförmedlingen bland annat genom att hjälpa företag med rekrytering och genom att utbilda personal till branscherna där behovet av arbetskraft är stort.