Ansökan för Jobbsprånget öppen

Publicerad: 17 december 2020

Från och med idag är portalen för jobbsprånget öppen. Mellan 16 december och 16 januari kan du som är utlandsfödd akademiker söka praktikplatser inom kvalificerade yrken.

Glad man som jobbar vid skrivbord.

Idag öppnar portalen för jobbsprånget. Det är ett prioriterat regeringsuppdrag och nationellt praktikprogram som skyndar på introduktionen till den svenska arbetsmarknaden. Projektet bygger på att du som söker gör en kortare praktik på fyra månader. Antingen på svenska eller på engelska.

Här kan du läsa mer om Jobbsprånget

Vad krävs för att söka?

Det finns vissa grundläggande kriterier för att antas till programmet. Bland annat måste du vara utomeuropeiskt född, ha en examen inom vissa områden alternativt sakna eller ha begränsad erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden. Det krävs också goda kunskaper i engelska – både muntligt och skriftligt.

Som kandidat ska du vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Du ska även vara berättigade till praktik utifrån gällande lagar och förordningar. Dina betyg eller examensbevis behöver inte vara validerade för att få söka till programmet. Praktikperioden fungerar som en informell validering av din kompetens.

Hur går det till?

För dig som är intresserad av att söka finns möjligheten att göra det två gånger per år. Ansökan görs i portalen på jobbsprånget.se. Där behöver du först registrera dig på sidan. För att slutföra ansökan skickar du in cv och personligt brev.

När ärendet har kommit så långt att ett beslut behöver fattas får din handläggare tydlig information från Jobbsprånget med de uppgifter som behövs inför ett beslut.

Portalen för ansökan är öppen två gånger per år och du ansöker du på egen hand.

Programmet har hittills varit effektivt för att snabbt få in utlandsfödda akademiker på den svenska arbetsmarknaden. I regel har majoriteten av de antagna vid avslutad praktik fått en anställning.

Här kan du läsa mer om Jobbsprånget

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter