Robert och Jessica ställde om till yrken inom industrin

Publicerad: 2020-12-14

För Jessica Hellstén var det tryggheten att arbeta i en stabil bransch som lockade. För Robert Karamani var det möjligheten av att få arbeta med händerna. Båda har de gått rekryteringsutbildningar hos Lernia i Arbetsförmedlingens regi.

Robert Karmani utbildar sig till svetsare och Jessica Hellstén till cnc-operatör genom rekryteringsutbildningar.

Det gick fort för Jessica Hellstén. Bara några dagar efter att hon skrivit in sig på Arbetsförmedlingen tipsade hennes handläggare om en informationsträff som skulle hållas två veckor senare.

– Att jag började på utbildningen var mest en slump. Men när jag fick inbjudan av Arbetsförmedlingen tänkte jag att ”jag kan ju alltid gå och lyssna”.

Går rekryteringsutbildning

Och hon måste ha gillat vad hon hörde. För drygt en månad senare hade Jessica, som tidigare arbetat på café, påbörjat sin rekryteringsutbildning för att bli certifierad CNC-operatör.

– Jag har aldrig riktigt haft ett speciellt yrke som jag drömmer om. Istället var det stabiliteten som lockade mig. Att ha fasta tider, slippa övertid och jobba i en bransch där det faktiskt finns jobb.

Att de går en rekryteringsutbildning innebär att det finns företag med behov att anställa inblandade.

– Det var en av anledningarna till att jag gärna ville gå utbildningen. Det gör att det känns som att chanserna till att få ett jobb är stora när jag är klar om jag gör mitt bästa, säger Robert Karamani som snart är färdig svetsare.

Praktik och självstudier

Tillsammans med 42 andra deltagare påbörjade Robert och Jessica sina utbildningar i januari förra året. Ungefär hälften av gänget utbildar sig till CNC-operatörer, den andra hälften till svetsare.

Förutom praktiskt arbete i verkstaden ingår även självstudier i teori. Just teorin tyckte Robert Karamani var den svåraste delen.

– Men där fick jag hjälp från våra lärare som är jätteduktiga. De är noggranna och pushade mig. De har sett till att kunskapen sitter ordentligt, inte bara att man klarar proven.

Blev varslad

Han har tidigare arbetat som montör, på en städfirma och som vaktmästare men beslöt sig för att prova något annat efter att ha blivit varslad på sitt förra jobb. Hittills tycker han att utbildningen har varit över förväntan.

– Jag är händig av mig och känner mig hemma i yrket och själva hantverket. Det är svårt att förklara, men jag gillar skruvar och metall och trivs med att arbeta med händerna. För mig är svetsning lite som en konstform.

Fick praktikplats

Även Jessica är nöjd.

– Många tror att man bara står och trycker på knappar som CNC-operatör. Men den bilden stämmer inte riktigt. Jag har tagit truckkort, lärt mig om olika styrsystem och hur man gör kontrollmätningar. Det är mycket personligt ansvar, säger hon.

Nästa steg är att gå ut i praktik. Något som först sköts upp på grund av pandemin.

– Men nu har jag fått praktikplats. Det var en lättnad och känns så roligt. Jag var på rundvandring i verkstaden förra veckan och kunde inte sluta le, äntligen!

Ta reda på mer om hur det är att arbeta som svetsare och cnc-operatör i Hitta yrken.

Fakta om rekryteringsutbildning

Rekryteringsutbildning är en skräddarsydd utbildningsstart i en redan upphandlad arbetsmarknadsutbildning, som kan användas när en eller flera arbetsgivare har uttryckt anställningsbehov och har för avsikt att rekrytera. De berörda arbetsgivarna ska vara delaktiga i planering av innehållet i utbildningen, i urvalet av deltagare samt vid behov i genomförandet av utbildningen.

Arbetsmarknadsutbildningar finns i hela landet och varierar i längd från några veckor till två år. Nytt för i år är att du också kan göra digitala studiebesök på arbetsmarknadsutbildningar.