Jobbsökarexpertens bästa tips: Så hittar du nytt jobb just nu

Publicerad: 7 december 2020

Letar du nytt jobb under coronapandemin, men vet inte hur du ska gå tillväga? Här är några tips för att du ska hitta din nästa anställning.
– Just nu är det svårare än vanligt att söka jobb, men det finns en del knep som man kan testa, säger Omid Rahmanian på Arbetsförmedlingen.

Tjej skriver på dator

Pandemin och dess effekter på näringslivet har gjort att det är svårare än på länge att få ett jobb, eftersom konkurrensen om de anställningar som finns är väldigt tuff.

Ett sätt att öka chansen att hitta ett jobb kan vara att leta i andra branscher än man hittills varit verksam i.

Omid Rahmanian

Omid Rahmanian

– Till exempel så finns jobben inom restaurang- och hotellbranschen inte alls i samma utsträckning just nu. Så för de som har jobbat där är det läge att bredda sig och ta sikte på en annan bransch, tills drömjobbet finns ute på marknaden igen. Det kommer leda till erfarenhet och kompetens som du har nytta av i framtiden, säger Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Omids tips för att hitta jobben

Men i en tid då det kan vara svårt att veta var jobben egentligen finns, hur ska man ens hitta dem? Så här kan du leta upp din nästa anställning – eller låta den hitta dig:

  • Uppdatera dina professionella profiler. Om du till exempel har ett Linkedin-konto är det en bra idé att lägga in ett nytt foto, uppdatera dina kompetensord och kanske gå med i några intressanta grupper för att fräscha upp dina kunskaper.
  • Nätverka digitalt. Det är svårt att få till en jobbsökarlunch just nu, men en kontakt via sociala medier eller mejl går snabbt. Kanske kan dina kontakter i de digitala nätverken tipsa dig om jobb, eller tipsa en arbetsgivare om dig.
  • Undvik att bli ”en i högen”. Var konkret i dina ansökningar. Korta ner ditt CV och personliga brev. Berätta specifikt om varför du söker tjänsten och vad du kan tillföra arbetsgivaren.
  • Sök jobb spontant. Har du en drömarbetsgivare? Hör av dig till dem och fråga ifall de behöver någon med din kompetens. Vissa tjänster kanske inte har hunnit bli utlysta än, och på det här sättet visar du framfötterna.
  • Var beredd på intervjuer via webbkamera. Se till att du kan sitta där det finns bra ljus, att mikrofonen fungerar som den ska, och att annan eventuell teknik som behövs finns på plats.

Fler tips på hur du lyckas med en videointervju

Får du många nej? Tappa inte hoppet!

Framför allt är det i nuläget viktigt att vara inställd på att det kanske kommer ta ett tag innan du får ett nytt jobb.

– Det gör ont att få ett nej, men man får inte ta det personligt. Du måste förstå att det inte är ditt fel att arbetsmarknaden ser ut som den gör just nu. Att lära sig hur man hanterar motgångar är en erfarenhet som alla har nytta av under arbetslivet, säger Omid.