Solaiman fann jobb köksvägen

Publicerad: 2020-12-03

Att fly krig och komma till ett nytt land är inte lätt. Att få in en fot på arbetsmarknaden under en pågående kris med bristande utbildning och språkkunskaper är också en rejäl utmaning. Ändå blev 2020 året då det lossnade för Solaiman, 52 år.

Solaiman Mahmoud Al Kafri jobbar som köksbiträde.

Solaiman Mahmoud Al Kafri flydde från kriget i Syrien och kom till Sverige 2016. Där arbetade han på en juristbyrå med olika arbetsuppgifter. Men den tidigare karriären har inte varit till så stor nytta här.

– Det finns inte så många såna jobb i Sverige och språket har gjort det svårt för mig att få arbete. Jag vill inte vara hemma på dagarna, det är bättre att ha ett jobb att gå till varje dag, säger han.

Vägen framåt har varit lång. Solaiman har provat mycket och sökt jobb i flera år

Fouad Ghanem, arbetsförmedlare Malmö

– Han har verkligen kämpat på länge men det har varit svårt, men ändå haft en gnista hela vägen, berättar Fouad Ghanem, arbetsförmedlare i Malmö.

Praktiken gav insipiration

Det var under en praktikperiod hos Frälsningsarmén där Solaiman hade mycket uppgifter i köket som det började hända saker. Han fick mycket beröm och kontaktpersonerna på praktikplatsen tyckte att Solaiman borde satsa på köksjobb. Det berättade Solaiman för Arbetsförmedlingen som tipsade honom om att gå på ett studiebesök om en arbetsmarknadsutbildning till köksbiträde. Besöket gav bara mer inspiration och när det sedan skulle göras en bedömning om han skulle kunna gå utbildningen fick han ganska snabbt klartecken.

– Det är mycket som spelar in när man gör en bedömning, men Solaiman hade verkligen intresset och motivationen för det här plus en praktik där han hade fått goda rekommendationer. Vi tillförde yrkessvenska i utbildningen också, säger Fouad Ghanem.

Utbildning hela våren

Utbildningen till köksbiträde innehåller många moment och varade hela våren.

– Jag tycker inte det var så svårt men det var kul. Jag hade också en praktik där jag lärde mig mycket, två dagar i veckan, säger Solaiman.

Det var nära att praktiken övergick i anställning, men då många restauranger är försiktiga under pandemin sprack den planen i sista stund.

– Det gjorde mig väldigt ledsen när jag inte kunde jobba där, säger Solaiman.

Extratjänst i skolkök

Fouad Ghanem visste att det var brist på kökspersonal inom Malmö stad och tog kontakt. Genom en så kallad extratjänst kunde Solaiman börja arbeta som köksbiträde på Nydalaskolan i Malmö efter sommaren. Som köksbiträde där förbereder han frukost, mellanmål och fruktstunder till 600 elever, diskar och städar fem dagar i veckan.

– Jag är 100 procent glad. Jag tycker om jobbet, trivs jättebra och lär mig mer svenska hela tiden, mina kollegor är jättesnälla, och jag tycker om att skoja med barnen varje dag, säger han.

I framtiden vill han avancera i köksvärlden. Utbildningen till köksbiträde ger också behörighet till att söka nästa nivå inom kök på arbetsmarknadsutbildningen.

– Jag hoppas jag kan jobba i ett eller två år och sedan studera vidare till kock, det är min framtidsdröm.