Hitta jobb efter gymnasiet – utbilda dig genom krisen

Publicerad: 3 december 2020

Var redo när arbetsmarknaden vänder. Arbetsförmedlaren Jonas Rosengren ger sina bästa tips om utbildning till dig som tog studenten under pandemin.

studenter vid bord

I juni tog många förväntansfulla studenter klivet ut i en ny verklighet efter gymnasiet. Under tre månader hade pandemin slagit hårt mot jobben, framförallt mot branscher som hotell, restaurang och handel, där många unga hittar sitt första jobb efter gymnasiet.

Jonas Rosengren menar att det nu är ett bra tillfälle att utbilda sig.

– Dina chanser att få ett spännande jobb ökar om du utbildar dig. Rutinartade arbetsuppgifter blir allt färre, och yrken som kräver en högre utbildning kommer att efterfrågas i högre utsträckning, säger han.

Det kommer att finnas ett stort behov av utbildad arbetskraft inom skola, vård och omsorg på grund av en ökande befolkning, med allt fler äldre och unga. Den tekniska utvecklingen gör också att behoven ökar.

– Var inte rädd för att ta steget till en utbildning. Det finns längre och kortare, teoretiska och mer praktiska utbildningar. Du kan välja bland olika utbildningsformer beroende på hur du vill lära dig. Valmöjligheterna är många, säger Jonas Rosengren.

Hur gör jag om jag vill få jobb så fort som möjligt?

– Om du vill komma ut i arbetslivet så snart som möjligt rekommenderar jag att du kikar på framför allt yrkesinriktade utbildningar på Yrkeshögskolan men även vuxenutbildningar som ges via kommunen. Just nu finns det många yrken med goda framtidsutsikter som kräver en kortare utbildning mellan ett och två år, till exempel undersköterska, behandlingsassistent och elektrikeryrken.

Vilken väg är bäst att gå om jag vill ha många möjligheter för framtiden?

– Det är framför allt längre högskoleutbildningar som erbjuder breda möjligheter till jobb. De är också bra om du vill kunna forska inom ett område i framtiden. Tänk på att även utbildningar med tydligare yrkesfokus kan vara breda. Bland yrken på högskolenivå med störst chans till jobb på fem års sikt finns läkare, lärare och ingenjörer, som alla erbjuder möjlighet till fördjupning inom olika specialistområden.

Jag vet precis vad jag är intresserad av. Vad ska jag göra?

– Vad bra, det är en härlig känsla att ha hittat rätt. Då kan det vara en god idé att ta reda på hur utsikterna ser ut för ditt valda yrke eller intresseområde. Om det inte ser så ljust ut kanske det finns andra liknande yrken med bättre framtidsutsikter. Trots krisen finns det många yrken med goda framtidsutsikter, och du behövs på arbetsmarknaden, säger Jonas Rosengren.

”Heta yrken” med goda framtidsutsikter och där det är större chans att få jobb

Ta reda på mer om läget på arbetsmarknaden för yrken du är intresserad av. För varje yrke ser du även utbildningsvägar och lediga jobb på Platsbanken just nu.

Så kan du göra om du inte har fullständiga gymnasiebetyg