Byt karriär genom utbildning

Publicerad: 2020-12-03

Pandemin har slagit hårt mot serviceyrken och unga är bland de värst drabbade. Hur ser det ut för jobb inom hotell, restaurang och handel framöver? Och hur kan du som nyligen förlorat jobbet ställa om? Arbetsförmedlingens experter tipsar.

glad tjej bakom dator

Inom branscher som hotell, restaurang och handel är tillfälliga anställningar vanliga, och många unga får sitt första jobb just i de här branscherna. Unga som nyligen tagit studenten och vill börja jobba är därför bland de värst drabbade i den pågående coronakrisen.

Kommer det att bli färre jobb inom hotell, restaurang, handel och andra serviceyrken framöver?

Fredrik Mörtberg

Fredrik Mörtberg

– Överlag har alla yrken där människor jobbar nära varandra påverkats av restriktionerna i samband med pandemin. På kort sikt har jobbmöjligheterna inom serviceyrken försämrats. De här jobben kan också påverkas på lång sikt beroende på hur befolkningen ändrar sitt beteende efter krisen, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Jonas Rosengren, som arbetar på Arbetsförmedlingen med unga mellan 18 och 24 år, tycker att krisen kan vara ett bra tillfälle att ställa om och byta yrke eller bransch. Inte minst om du har förlorat ett jobb inom serviceyrken.

– Tänk på att pandemin kommer passera förr eller senare. Under tiden kan det vara läge att ställa om för att hitta nya möjligheter. Din kompetens och erfarenhet som du har med dig kan du ha nytta av inom andra yrken. Stresstålighet och servicekänsla är viktiga egenskaper i serviceyrken och lika viktiga inom exempelvis bristyrket undersköterska, säger Jonas Rosengren.

Hela listan med yrken som har goda framtidsutsikter och där det råder brist på arbetskraft

Jonas tre bästa tips för att ställa om med hjälp av utbildning


1. Gör en individuell studieplan

En individuell studieplan hjälper dig att hitta ett upplägg som passar just dig och din situation. Att börja studera blir enklare och roligare när du har en plan.

Här finns fler tips för dig som funderar på att börja studera – allt från hur du får ihop ekonomin till hur du kan välja rätt utbildningsväg.

2. Yrkesutbildningar – för dig som vill ställa om fort

Du måste inte studera i flera år på högskola för att få ett jobb. En kortare, yrkesinriktad utbildning via Yrkeshögskolan eller kommunen är ofta en snabb väg till jobb. Många yrken med kortare utbildning är dessutom bristyrken.

– Just nu finns det många yrken med goda framtidsutsikter som endast kräver en kortare utbildning mellan ett och två år, till exempel undersköterska, behandlingsassistent och elektrikeryrken, säger Jonas Rosengren.

Olika utbildningsvägar

3. Ta reda på framtidsutsikterna för olika yrken

Det är viktigt att skapa sig en uppfattning om framtidsutsikterna för yrket som intresserar dig. Kommer det att finnas jobb i framtiden?

Läs på om olika yrken

Så kan du göra om du inte har fullständiga gymnasiebetyg