Så ser framtidsutsikterna ut för ungas drömyrken

Publicerad: 25 november 2020

Ingenjör, läkare och psykolog, toppar listan på yrken som du mellan 15 och 24 år helst vill ha, visar en ny undersökning. Men är de populäraste jobben något att satsa på? Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen ger svar.

Ingenjör med läsplatta vid löpande med bilkaross på
Fredrik Mörtberg

Fredrik Mörtberg

Det är analysföretaget Ungdomsbarometern som varje år listar ungas drömyrken. För att hjälpa dig vidare i dina funderingar ger Fredrik Mörtberg framtidsutsikterna för sex av yrkena på listan.

– Det är viktigt att ta reda på hur det ser ut för ens intresseyrken på arbetsmarknaden för att kunna göra medvetna val för framtiden, säger han.

1. Ingenjör

Så är det att jobba som ingenjör (sök i fältet)

Generellt har både högskole- och civilingenjörer mycket goda framtidsutsikter, men det varierar något mellan de olika inriktningarna. För civilingenjörer och ingenjörer inom maskinteknik, bygg och anläggning är det mycket goda framtidsutsikter i minst fem år framåt. I Sverige blir vi fler och fler och då behövs det många bostäder, lokaler och vägar. Även den tekniska utvecklingen leder till en hög efterfrågan på teknisk kompetens.

2. Arkitekt

Så är det att jobba som arkitekt

För dig som är intresserad av yrket finns det gott om jobb nu och på fem års sikt. En ökande befolkning bidrar till att behovet av bostäder och lokaler är fortsatt högt.

3. Läkare

Så är det att jobba som läkare

Även efterfrågan på läkare kommer att öka på grund av en ökande befolkning. Antalet äldre kommer att bli fler och då ökar vårdbehoven. Framtidsutsikterna för läkaryrket ser därför mycket goda ut. Efterfrågan på specialistläkare är särskilt stark.

4. Psykolog

Så är det att jobba som psykolog

För psykologer ser jobbmöjligheterna väldigt bra ut framöver. Den växande befolkningen och den ökande psykiska ohälsan gör att arbetsmarknaden för psykologer blir allt större.

5. Formgivare

Så är det att jobba som formgivare

Det är många som utbildar sig inom formgivning och design. I det här området har det traditionellt sett varit hård konkurrens om jobben och det ser fortsatt ut att vara så på fem års sikt.

6. Jurist/advokat

Så är det att jobba som jurist

I nuläget har jurister goda möjligheter till arbete både inom den privata och offentliga sektorn. På fem år sikt kommer arbetsmarknaden för jurister att vara i balans, vilket betyder att det kommer finnas ungefär lika många jobb som det finns personer som arbetar inom yrket.

Är du intresserad av något annat yrke?

Läget på arbetsmarknaden för yrken du är intresserad av. För varje yrke ser du även utbildningsvägar och lediga jobb på Platsbanken just nu.

Hela listan med yrken som har goda framtidsutsikter och där det råder brist på arbetskraft

Missa inte senaste jobbtipsen!

Ange högst 255 tecken i fältet för e-postadress.
Ange minst 7 tecken i fältet för e-postadress
Ange adressen i fältet för e-postadress
E-postadressen är inte giltig. Vänligen försök igen.

Så hanterar vi dina personuppgifter