Läge att studera? Välj en inriktning som leder till jobb!

Publicerad: 2020-11-23

Har du nyligen blivit arbetslös och behöver byta yrkesbana? Nu är rätt tid att börja studera, och det finns utbildningar som passar alla – oavsett ålder, läshuvud eller livssituation.
– Den korta tiden du lägger på studier nu kommer du gynnas av under resten av din karriär, säger Ellinor Wassberg, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Kollage med yrken
Elinor Wassberg

Elinor Wassberg

På grund av coronapandemin har Sverige haft en onormalt hög arbetslöshet under 2020. Under samma period har ansökningar till utbildningar över hela landet ökat.

– Alla har påverkats av den nuvarande situationen, och när ens liv skakas om börjar man fundera över framtiden. Är jag nöjd med var jag är, eller är det dags att göra något annat? Det är väldigt nyttigt och något som man borde göra oftare, säger Ellinor Wassberg.

Så kan du hitta framtidsyrket och utbildningen som leder dit

När jobb försvinner hårdnar konkurrensen om de som finns kvar. Många väljer då att vidareutbilda sig för att öka chansen att få en anställning i framtiden.

Men hur vet man vilket yrke eller vilken bransch som passar en själv? Det finns många sätt att ta reda på det, och man kan börja genom att ställa sig själv ett par frågor:

  • Vilka erfarenheter har du samlat på dig hittills, och är de kanske relevanta och användbara i en annan bransch?
  • Vilken lön kommer du att vara nöjd med?
  • Vill du jobba i team, eller föredrar du att jobba mer individuellt?
  • Gillar du att ha fasta arbetsuppgifter, eller ska ingen dag vara den andra lik?
  • Är yrket du tittar på ett framtidsyrke, med stor chans till anställning efter utbildningen?

– När man funderar över tänkbara yrken är det viktigt att använda både hjärnan och hjärtat. Genom att ställa sig själv de här frågorna kanske det helt plötsligt dyker upp ett yrke som man aldrig har tänkt på tidigare, säger Ellinor.

Vill du hitta ett yrke med bra framtidsutsikter? Kolla in Hitta yrkesprognoser!

Utbildningar riktade mot branscher i stort behov av personal

För många känns det kanske motigt att sätta sig i skolbänken igen. Men det finns utbildningar som inte är så långa (från några veckor upp till två år), och som ökar chanserna att få jobb markant.

– Yrkesutbildningarna är relativt korta och riktas ofta mot branscher där det finns ett stort behov av personal, fortsätter Ellinor. Dessutom innehåller de flesta mycket praktik, vilket kan vara en stor fördel jämfört med mer akademiska utbildningar.

– Då får den som studerar knyta kontakter med arbetsgivare direkt. Ett jättebra sätt att öka chansen till anställning när utbildningen är klar.

Några exempel på sådana yrken är:

  • Svetsare
  • Undersköterska
  • Busschaufför
  • Elektrikeryrken

Se hela listan med yrken som har kort utbildning och bäst jobbmöjligheter

Framför allt gäller det att tro på sig själv

Att ta klivet och börja plugga igen kan kännas stort, både som arbetslös eller anställd, singel eller stadgad med en familj. Men Ellinor tycker att man ska se på det som en möjlighet att forma sin egen framtid.

– Att bli arbetslös är inte kul, men det kan också vara sporren som behövs för att ta tag i en gammal dröm. Se på det som en resa, där du kan ta med dig allt du redan gjort och göra det till något nytt, säger Ellinor.

– Framför allt gäller det att tro på sig själv. Du har säkert varit med om många förändringar och tagit dig igenom dem, du kan hantera det här också.

Din ålder spelar inte heller så stor roll när det kommer till att sätta sig i skolbänken igen.

– Den korta tiden du lägger på studier nu kommer du gynnas av genom resten av din karriär. Och om du väljer ett ämne som du brinner för kommer tiden att gå snabbt, avslutar Ellinor.

Fakta

Hur försörjer jag mig under utbildningen? Hur kan jag plugga när jag har barn? Vilka möjligheter finns det att plugga på distans, och kan jag plugga även om jag har en funktionsnedsättning?

Våga börja studera - få svar på alla frågorna, och ytterligare tips för att våga ta klivet

Vilken utbildning passar dig? Här kan du ta reda på det!