Så tar du dig tillbaka till gymnasiet

Publicerad: 2020-11-11

Att plugga på gymnasiet kan vara tufft för den som hellre vill ut i arbetslivet. Men som arbetsmarknaden ser ut i dag är det dessvärre svårt för den utan gymnasieutbildning att få ett jobb. Så för dig som aldrig påbörjade en gymnasieutbildning eller för dig som hoppade av, här här några snabba tips och råd från Arbetsförmedlingens jobbsökarexpert, Elinor Wassberg, om hur du tar dig upp i sadeln igen.

Tjej i klassrum som håller upp handen
Elinor Wassberg

Elinor Wassberg

Varför funkade det inte förra gången?

Det kan finnas många olika anledningar till att du avbröt dina studier. Fundera på vad som är annorlunda nu, eller vad du kan göra för att öka dina chanser att komma igång igen. Kanske behöver du någon som peppar dig, kanske behöver du byta inriktning till något du är mer intresserad av? Kanske finns det något annat du kan ändra? Be om hjälp och tro på dig själv.

Kändes det svårt sist du pluggade?

Du har säkert växt och förändrats sedan dess och dessutom kan förutsättningarna på skolan där du ska läsa vara annorlunda nu. Om du behöver något särskilt stöd kan du höra med skolan om de kan hjälpa dig. Ge det en chans!

Kan Komvux vara något för dig?

För dig som är minst 20 år finns möjligheten att läsa på Komvux. Där finns möjlighet att anpassa studierna till den takt och form som passar dig. Du kan till exempel läsa på del- eller heltid och ibland också på distans.

Eller en studiemotiverande kurs på folkhögskola?

Här kan du hitta lusten att börja studera, eller att återuppta studier som du tidigare har avbrutit. Kursen innehåller bland annat träning i studieteknik, och har fokus på kärnämnena samhällskunskap, engelska, svenska och matematik. Målet är att hitta självförtroende och motivation, och skapa en plan för framtiden.

Mer om studiemotiverande kurs på folkhögskola

Vet du vad? Just nu är det ett extra bra läge att satsa på studier

På grund av pandemin är det många som söker nytt jobb, vilket gör att konkurrensen är tuff. Genom att satsa på din utbildning nu förbättrar du dina chanser att få ett jobb senare avsevärt.

Är du osäker på vilket yrke som kan passa dig?

Svara på tolv frågor i det här intressetestet för att få bättre koll