Från Afghanistan till ett jobb i Sverige

Publicerad: 2020-11-09

När Kahwar Ahmadi flydde krigets Afghanistan hade hon inte gått en enda dag i skola, men efter bara två år i Sverige har hon fått jobb. Nyckeln var Etableringslyftet, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och tre kommuner i Stockholmsområdet.

Kahwar Ahmadi

Kahwar Ahmadi

Kahwar Ahmadi växte upp i en by i Afghanistan som enda dottern i en syskonskara av sex. Hennes farbror ansvarade för att lära syskonen att läsa men när hennes bröder satte sig på rad för att läsa ur Koranen blev Kahwar tillsagd att lämna rummet.

– Jag bad om att få vara med men han sa bara nej och stängde dörren. Som flicka skulle jag inte lära mig att läsa, säger Khawar.

Istället för att lyda stod hon med örat tryckt mot dörren, lyssnade till brödernas undervisning och tänkte att hon en dag också skulle lära sig läsa. Och det gjorde hon, på egen hand. Det ledde till att hon fick jobb på en internationell organisation som reste runt på landsbygden och vaccinerade barn. Sedan kom kriget och 2017 flydde familjen till Sverige. Här blev hon aktuell för Etableringslyftet. Anledningen till det var att hon, iallafall på pappret, bedömdes stå långt från arbetsmarknaden och samtidigt var aktiv och motiverad.

Etableringslyftet blev nyckeln in

Kahwar fick via Etableringslyftet en grundläggande introduktion i det svenska arbetslivet, hur det fungerar med sociala koder, jämställdhet med mera. Därefter följde samtal med studie- och yrkesvägledare och täta kontakter med jobbcoach och språkstödjare. Sedan var det dags att ta steget ut i verkligheten och göra praktik. Eftersom hon hade en bakgrund inom vården var det inom det området hon gjorde sin praktik. Sammantaget fick hon fyra praktikmånader.

– Det slutade med att jag fick jobb som personlig assistent. Jag är jätteglad. Det finns så många fler möjligheter här i Sverige, säger Kahwar Ahmadi.

Men hon är inte nöjd med att bara ha fått ett jobb. Samtidigt som hon jobbar natt som personlig assistent ska hon också börja plugga till undersköterska.

– Och så ska jag ta körkort också. Jag har alltid drömt om att få köra bil. Så hjälper det när jag ska skjutsa mina söner till fotbollsträningen också, säger hon med ett skratt.

Etableringslyftet tar tillvara nyanländas kompetens och ger dem en snabbare och kortare väg till arbete. Projektet är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby, med stöd från Europeiska Socialfonden (ESF).

Mer om Etableringslyftet - www.etableringslyftet.se