Så väljer du rätt utbildningsväg och jobb för framtiden

Publicerad: 6 november 2020

Är du i början av ditt yrkesliv eller ung och har förlorat jobbet?
– Fundera över om din utbildning räcker eller om du behöver utbilda dig vidare, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar i filmen nedan.
Här listar vi tips som hjälper dig att göra smarta val för framtiden och länkar som ger dig stöd i ditt jobbsökande.

Maria Mindhammar

Utgå från dina intressen

Många väljer utbildning utifrån sitt intresse. Du kanske redan vet vad du är intresserad av. Kanske gillade du matematik i grundskolan och då är det naturligt att läsa till exempelvis ingenjör. Eller kanske du är osäker. Då kan du använda vår intresseguide och svara på en rad frågor. Utifrån det får du se inom vilka områden som kan passa dig bättre än andra.

Stäng

"Vi finns här för att stötta dig"

Generaldirektör Maria Mindhammar om hur vi kan hjälpa dig som är ung fram till nästa jobb.

Ta hjälp av en studie – och yrkesvägledare

Om du kör fast i dina funderingar på utbildning och yrke, eller bara vill ha någon att bolla dina idéer med kan du kontakta en studie- och yrkes­vägledare i din kommun. Du kan även höra av dig till en vägledare som finns på ett universitet och en högskola. Du behöver inte läsa på högskolan för att få prata med vägledarna där, och det kostar heller ingenting. Vill komma igång själv kan du använda vår tjänst för karriärvägledning på egen hand.

Prata med dina vänner

Vänd dig till dina nära vänner eller familj och fråga dem vad de tror du passar som. Ta med dig det och fundera vidare på vad du vill jobba med eller utbilda dig till. Kanske tycker de att du är pedagogisk, nyfiken och kreativ? Då kan förskollärare vara jobbet för dig.

Skaffa kunskap om olika yrken

Kontakta en person med ett yrke du är nyfiken på eller en arbetsplats där du vill jobba i framtiden. Vilka krav på utbildning finns det där? Och vad konkret innebär jobbet? I Hitta yrken kan du se vad du gör och tjänar inom ditt drömjobb och i 350 olika yrken.

Titta på yrkeskompassen

Det är såklart bra att välja något du tycker om att jobba med. Men det är också en fördel att ha koll på om det du vill göra är något som håller i längden? Spana in topplistan över de hetaste framtidsyrkena.

"Vi har en suverän webbplats som kan hjälpa dig att ta nästa steg"

Maria Mindahammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Här är hennes länktips för dig som är ung och arbetssökande.

Så hittar du jobben

Så söker du jobbet

Så skriver du cv och personligt brev

Hitta rätt utbildningsväg