Sök jobb i växande Kriminalvård

Publicerad: 27 oktober 2020

Kriminalvården växer och kommer årligen att behöva rekrytera över
4 000 medarbetare inklusive semestervikarier. Framförallt är det kriminalvårdare som ska anställas. Myndigheten söker personer med varierande bakgrund, kön och i olika åldrar.

Kriminalvårdare låser dörr

Inom de närmsta fem åren är det många som kommer behöva anställas som kriminalvårdare. Men det kommer också att behöva rekryteras sjuksköterskor, psykologer och lärare.

För dig som börjar jobba som kriminalvårdare ingår en 23-24 veckor lång utbildning där du får fullt betalt.

Martin Klaar, kompetensutvecklingschef på Kriminalvården

– Redan första tiden på Kriminalvården får du en gedigen utbildning inför starten på ditt nya jobb. Du får jobba med människor och i team, det är laget som bygger verksamheten. Det kan vara ett svårt jobb men med stora utvecklingsmöjligheter, säger Martin Klaar, chef för kompetensutveckling på Kriminalvården.

Gymnasiekompetens

För att bli anställd som kriminalvårdare behöver du som sökande ha gymnasiekompetens. Det är meriterande att ha relevant erfarenhet inom arbetslivet. Om du har en högskoleutbildning eller vill byta karriär är inte det heller något hinder för att söka.

Lediga tjänster inom Kriminalvården

Kriminalvården behöver anställa mycket ny personal på kort tid. Det beror på att många delar av samhället har förändrats i snabb takt. Kriminalvården ansvarar för Sveriges fängelser, häkten, frivård och transporttjänst.

– Det är ett komplicerat jobb. Du får vara med och bryta den onda cirkeln för personer som har hamnat snett, berättar Martin Klaar.

Stort rekryteringsbehov

Kriminalvården är en stor myndighet med mycket personal. Det gör att det finns många möjligheter för de anställda att gå utbildningar och hitta nya vägar inom yrket.

– Vi har verksamhet över hela landet vilket gör att du som anställd kan jobba kvar inom myndigheten om du flyttar. Vi har också många olika uppdrag inom organisationen där du som anställd kan röra dig mellan. Det finns mycket fler tjänster än just kriminalvårdare, säger Martin Klaar.

Fakta om Kriminalvården

  • Över 12 000 anställda.
  • Viktigaste uppdrag: att verkställa straff och minska återfall i brott.
  • Driver 32 häkten, 45 anstalter och 33 frivårdskontor (december 2019).
  • Under 2019 hanterade Kriminalvården 16 000 klienter varje dag.
  • Kriminalvården transporterar årligen närmare 100 000 intagna och andra klienter.
  • Budget 2020: 9,7 miljarder kronor.