Fixa första jobbet

Publicerad: 2020-10-27

Att söka och få jobb för första gången kan kännas utmanande, framförallt i tider av kris. Men det går! Hör vad våra jobbsökarexperter Ellinor Wassberg och Omid Rahmanian ger för råd om hur du maximerar dina chanser att få ditt första jobb. Här har de besvarat några av de frågor du som söker ditt första jobb kan tänkas ha.

Ung kille vid dator
Elinor Wassberg

Elinor Wassberg

– Innan du börjar söka jobb är det värt att fundera över vad du vill arbeta med. När du verkligen vill ha ett jobb kan det verka som en bra idé att söka allt i din väg. Men har du inte tänkt igenom vad du vill och är bra på kan det lätt bli utmattande och dessutom minskar dina möjligheter att hitta rätt jobb, säger jobbsökarexperten Ellinor Wassberg.

Vad krävs för att jag ska få mitt första jobb?

Omid Rahmanian

Omid Rahmanian

– De flesta jobb kräver åtminstone gymnasieutbildning. Har du inte en fullständig gymnasieutbildning rekommenderar jag att du studerar klart för att öka dina chanser att få jobb. Speciellt nu under krisen är det rätt läge att satsa på studier. Har du gymnasiebetygen i bagaget kan du satsa på en högskoleutbildning eller varför inte en yrkeshögskoleutbildning? säger jobbsökarexperten Omid Rahmanian.

Var finns jobben?

– Det finns många jobbsajter på nätet. Det kan också vara bra att kolla upp bemanningsföretag och rekryteringsföretag. Som anställd på ett bemanningsföretag blir du uthyrd till andra företag. Rekryteringsföretag hjälper företag att hitta personal. Många av dem låter dig registrera dig och lägga upp cv på deras webbplats, menar Ellinor.

– För att samla på sig arbetslivserfarenhet kan det också vara värt att söka tillfälliga, kortare anställningar, till exempel jobb inom gig-ekonomin, tipsar Omid.

Hur skriver jag ett bra cv och personligt brev utan tidigare arbetslivserfarenhet?

– Även om du inte har jobbat tidigare har du säkert gjort andra saker som har gett dig värdefull erfarenhet. Har du gjort praktik i skolan eller bidragit till ett ideellt projekt? Har du några fritidsintressen som du hållit på mycket med, och vad har du lärt dig från dessa? Om du till exempel har utövat idrott länge kan det visa på stark självdisciplin och uthållighet. Kanske har du rastat grannens hund regelbundet eller hjälpt till att anordna ett musikläger? Lista gärna referenser när du berättar om dina erfarenheter och tänk på att meddela dem i god tid innan de blir uppringda, menar Omid.

– Om du har ett kort cv kan du lägga extra krut på det personliga brevet. Titta på aktuella jobbannonser. Vad är arbetsgivarna ute efter för egenskaper? Du kan be vänner och familj att beskriva dig som person. Vilka egenskaper ser de som styrkor hos dig? Tänk på att vara konkret och illustrera gärna dina egenskaper med exempel istället för att lista dem, tipsar Ellinor.

Hur ska jag tänka inför min första intervju?

– För att förbättra dina chanser är det viktigt att göra research. När du har läst på om jobbet, yrket eller företaget i förväg blir det lättare för dig att ha kontroll över situationen och behålla lugnet på intervjun. Det är bra att ha tänkt igenom vilka frågor som kan komma upp men också om du har några frågor du skulle vilja ställa till arbetsgivaren. Det visar på engagemang och lyhördhet, säger Ellinor.

Elinors bästa länktips

Karriärvägledning – Kartlägg dina kompetenser och ser vilka yrken som passar dig.

Hitta jobb – Läs på om olika yrken.

Platsbanken – Här hittar du lediga jobb i hela Sverige.

Jobbintervjun  – Ta reda på vilka som är de vanligaste intervjufrågorna.

Omids bästa länktips

Att välja utbildning – Allt om utbildningar.

Våga börja studera – För dig som upplever att det är svårt att ta steget till att börja studera.

Podcast - Växla om och tänk nytt

Så söker du jobbet – Konkreta jobbsökartips.

Extra stöd – Om det står något psykiskt eller fysiskt hinder eller andra svårigheter i vägen för ditt jobbsökande.